Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Hírarchívum

Újabb Pedagógus elismerés

Pesterzséebt önkormányzata Szépföldi Zsuzsa - iskolának igazgatóhelyettese, zongoratanára - részére a kerületért végzett kimagasló tevékenysége elismeréséül "Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja" kitüntető címet adományozta 2011. 06. 11-én Szabados Ákos polgármester. Gratulálunk az elismeréshez!

 

Versben mondták el...

Költészet- napi előadóestet tartottak a kerület közéleti szereplői, képviselői, közalkalmazottai április 14-én a Gaál Imre Galériában. ,,A Társulat” hatodik alkalommal lépett az irodalmat kedvelő közönség elé. Zenével és verssel egybekötött összejövetelen tisztelegtek költőink előtt.
A hivatalos, április 11-ei dátum után – mely egyben József Attila születésnapja is -, három nappal rendezett esemény különlegességét most is az adta, hogy kerület képviselői, közéleti szereplői, közalkalmazottai más arcukról is bemutatkoztak. Rózsavölgyi Ildikó az esemény főszervezője, a pesterzsébeti ének-zenei élet egyik kiemelkedő alakja, meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvény fővédnöke, Földesi Gyula alpolgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte: kitüntetett szerepet szán a kultúrának, és az azt képviselő kerületi intézményeknek. Hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a kerület diákjai ismerjék, ünnepeljék ezt a napot. Verset hallhatott a közönség Várhalmi Andrástól, a Csili Művelődési Központ igazgatójától, Lendvai Anna, Bánó Miklós önkormányzati képviselőktől, Lédeci Mária dajkától, Virágh László tanártól, Hordósné Futó Ilona óvónőtől, Dr. Sturcz Zoltánné tanártól, D. Udvary Ildikótól a Pesterzsébeti Múzeum igazgatójától, Somogyvári Géza díszpolgártól és nem utolsó sorban azt est szervezőjétől, Rózsavölgyi Ildikótól. Mindannyian nagy lelkesedéssel és átéléssel szavaltak többek között Weöres Sándortól, Radnóti Miklóstól, Márai Sándortól, József Attilától, Kibédi Ervintől és Romhányi Józseftől. A szavalatok között – azokkal finom elegyet képezve – zenés produkciókat hallhattak az érdeklődők, melyek közt szerepeltek citerával kísért moldvai táncdallamok, valamint zongora, hegedű és fúvós hangszerek által megszólaltatott művek. A muzsikák közt megzenésített versek is helyet kaptak. 
A komolyzene terén nagyszerű élményben részesítette a hallgatóságot Csóka Gabriella a zeneiskola igazgatója, Kiss Anikó a zeneiskola igazgatóhelyettese, Zalay Lídia énektanár, Pável Edit, Tassonyi Zsolt, Horváth Kornél, Balásházi Bálint zenetanárok. Az est zárásaként közös dallal búcsúzott „ A Társulat” a költészet napjától, a megjelent vendégektől. 
Szőcs Attila

 

Magyar Művészetoktatásért kitűntetés

2011. április 6-án, Gyöngyösön vehette át kollégánk, Kolossa András tanszakvezető tanár a Magyar Művészetoktatásért Plakett Egyéni díját kimagasló szakmai ás emberi munkájáért. Gratulálunk a kitüntetéshez!

 

Régi növendékek hangversenye a Zeneiskolában

Igazi ünnep volt a 2011. április 4-én megrendezésre került „Régi növendékeink hangversenye”. Öröm volt hallani a sok tehetséges fiatalt, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatói, valamint a már több éve aktív érett művészeket, akik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar állami Operaház, az Operett Színház, valamint a Miskolci Operaház tagjai. 
A hangszer-paletta nagyon színes volt, hallhattunk trombitát, zongorát, fuvolát, hegedűt, csellót, citerát, valamint felcsendült a Kodály szerinti legszebb hangszer, az énekhang is. Vivalditól Gershwinig nagyszerű zeneszerzők remek darabjai hangzottak el a művészek tolmácsolásában. Érdekes, megható volt hallgatni a koncerten szereplő három testvérpárt. A kezdő műsorszám mintegy nyitány hangzott fel két trombitán, Vivaldi Kettősversenye. Az évfordulókra való tekintettel Liszt Rapszódiája zongorán, Weiner Szonátája hegedűn csendült fel. A klasszikus zenei műsorszámok között üde színfoltot jelentett a citerán megszólaló népzene szatmári férfi táncok formájában, melyet volt növendékünk, iskolánk jelenlegi tanára adott elő. A régi növendékek volt tanárai elérzékenyülve gratuláltak az elhangzott produkciókhoz és osztoztak a tapsban és sikerben.
Intézményünk büszkeségei magával ragadó élményben részesítették a lelkes hallgatóságot, egyes szakmai vélemények szerint ez a hangverseny a Zeneakadémián is megállta volna a helyét!

 

Arany eső volt a Zeneiskolában

Két nagyszabású, fővárosi szintű zenei rendezvényt bonyolított le nemrégiben a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zeneiskolás növendékek számára. Szenzációs eredményt értek el a Lajtha ütősei!


Február 25-én a VI. Országos Népzene verseny budapesti területi válogató-jának a Nádasdy Kálmán Zeneiskola adott helyet. A Lajthát Bálint László Domonkos citera tanszakos növendék képviselte ragyogó eredménnyel. Színvonalas teljesítményével arany fokozatot ért el, és ezzel bejutott az országos versenyre. Felkészítő tanára Kiss Anikó igazgatóhelyettes volt. Hosszú évek óta a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ad otthont az évente lezajló Fővárosi Ütőhangszeres Fesztiválnak, amelyet február 26-án rendeztek meg. Idén szenzációs eredményt értek el ütőseik. Mizsák Benjámin szóló és Kaszab Sebővel közösen duó kategóriában értek el arany fokozatot. A zongorakísérői teendőket Porzsolt Györgyné látta el a tőle megszokott magas színvonalon. A kamara kategóriában induló „kis csapat”, Borbély Bence Regő, Dargai Kis Vajk, Hegedűs Botond, Kaszab Sebő, Kovács Álmos, Kozák Botond, Major Ádám, Mizsák Benjámin, valamint Tornyossy László bronz fokozatot értek el. A felnőttek társulata, Balázs Dániel, Dominguez Elier, Hertlein Kristóf, Józsa Gergely, Kaszab Sebő, Kővári Gergő, Mizsák Benjámin, Pintácsi Dániel, Szűcs Benedek, és Tóth Miklós arany fokozatot értek el.
A mérleg három arany és egy bronz fokozatot mutat. A nagyszerű teljesítmény Mizsák István tanár nevéhez fűződik. Március utolsó péntekén Vácon, az Országos Ütőhangszeres Versenyen képviselik az intézményt és a kerületet a fiatal tehetségek.
Lajtha AMI Vezetőség

 

Szolfézsverseny

A X. Országos Kodály Zoltán Szolfézs-és Népdaléneklési Verseny budapesti területi válogatója 2011. március 11-12-én került megrendezésre. A verseny helyszíne a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti SZKI volt. A Főváros 20 intézményéből 85 gyerek érkezett,4 korcsoportban mérhették fel tudásukat.A mi iskolánkat három tanuló képviselte: Mizsák Benjámin az I. korcsoportban, Demeter Róbert Patrik és Ambrus Eszter a III. korcsoportban. Mindhárman Józsáné Hajdu Zsuzsa növendékei. A verseny első napjának reggelén magas szintű írásbeli volt, majd ezt követték  az egyéni szóbeli megmérettetések, amit 4 tagú zsűri pontozott. Az eredmény március 12-én délután született meg.
Demeter Róbert Patrik Kiemelt Nívó Díjat kapott. Ambrus Eszter Nívó Díjat, Mizsák Benjámin Dicséretet,
Kiemelt Nívó díjas és Nívó díjas növendékeink tovább jutottak az Országos versenyre is, melyet május 13-15-én, Debrecenben tartanak. A sikeres szereplésért Józsáné Hajdu Zsuzsa Tanári különdíjat vehetett át. Mindnyájuknak szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

 

Farsangi Hangverseny (2011)

1. Szokolay Sándor: Hüvelyk Matyi
előadja: Bálint Barbara Ning - zongora
Tanára: Porzsolt Györgyné
 
2. Ismeretlen szerző: Menuet
előadja: Járosi Boglárka - hegedű
tanára: Pável Edit
zongorán kísér: Balásházi Bálint
 
3. Sinisalo: 3 miniatűr II. és III. tétel
előadja: Kozelka Noémi Annamária - fuvola
Tanára: Kiss Ágota
zongorán kísér: Tomasovszki Katalin
 
4. George Auric: The Song from
Moulin Rouge
előadja: Cziráki Alexandra - szintetizátor
Tanára: Székely M. Ildikó
 
5. Down by The Riverside (gospel-dal)
klarinéton előadják: Cseh Adrienn, Seres Diána, Keresztes Barbara,  Gerendás András
Tanáruk: Chlebovics Edit
 
6. Dvorak: Humoresk
előadja: Sipos Nándor - cselló
Tanára: Varasdy Zsuzsanna
zongorán kísér: Kocsis Nagy Klára
 
7. Chopin: Fanatasie Impromtu
előadja: Kővári Gergő - zongora
Tanára: Egri Katalin
 
8. Webber: Operaház fantomja - részlet
előadja: Czender Viktória - kürt
Tanára: Kolossa András
zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
9. Francesco Sartori: Time to Say Goodbye
előadja: Sike Marcell - szintetizátor
Tanára: Székely M. Ildikó
 
10. Deák Tamás: Miu - miújság
előadja: Nagy-Bakonyi Boglárka - ének
Tanára: Tassonyi Zsoltné
 
11. Bernstein: Amerika
előadja: Boczor István - trombita
Tanára: Kolossa András
zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
12. Paul de Seneville: Ballada Adelene-nek
előadja: Máré Dávid - szintetizátor
Tanára: Székely M. Ildikó
 
13. Joplin: Peacherine Rag
előadja: Mizsák Benjámin
Tanára: Mizsák István
zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
14. Csángó Reinhardt
Django Reinhardt: Minor Swing - feldolgozás szabadon
előadják: Bernát Viktor - citera,
Farkas Teofil - bőgő
Kürti László - citera
 
15. Krell-Holzmann: Cakewalk Parade
előadják: Kaszab Sebő és Mizsák Benjámin
Tanáruk: Mizsák István
 
16. Herbie Hancock: Watermelon man
előadja: Aranyosi János - zongora
Tanára: Horváth Kornél
 
17. Paparacciano - olasz dal
Shierling: Lullaby of Birdland
A műveket előadja a
magánének tanszak férfikara:
Malatinszky Kornél, Sinkovics Krisztián, Süki Ádám, Dusik Szabolcs
Tanáruk: Lenkeyné Szabó Ida
zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
18. Katori Makino: Improvisation
előadják: Kaszab Sebő és Mizsák Benjámin
tanáruk: Mizsák István
zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
19. Meglepetés műsorszám
klarinét együttes
Tanáruk: Győrffi Imre

 

Fontos és egyedi kulturális események az elmúlt félévben

2010. június 16-án a Pesterzsébet Önkormányzat felkérésére részt vettünk a „Promenád a Kosutiban” címmel megrendezésre kerülő rendezvénysorozaton.
Komár Ibolya, Pesterzsébet mecénás Asszonya tiszteletére rendeztünk emlékestet 2010. 11. 19-én, melyet intézményünk Máté János termében tartottunk meg tanáraink és növendékeink részvételével.
Intézményünk adott otthont a VII. Országos Szintetizátor Találkozónak 2010. 11. 20-án. Az Ország egész területéről, sőt még határon túlról is érkeztek résztvevők.
Nagy örömünkre szolgált, hogy kollégánk Józsa Istvánné a „Pesterzsébet Gyermekeiért” elismerésben részesült, melyet 2010. 11. 18-án Pesterzsébet Önkormányzatának Díszülésén vehetett át ünnepélyes keretek között.
Zeneiskolánk Fúvószenekara 2011. január 08-án a Csili Művelődési Központ Bubik István Színháztermében megrendezett Újévi Koncerten nagy sikerrel szerepelt.

 

 

Karácsonyi Hangverseny a zeneiskolában

Ez évben december 16-án, 18 órai kezdettel került megrendezésre immár hagyományosnak nevezhető ünnepi koncertünk, amelyen iskolánk szinte minden tanszaka képviseltette magát. Szép, sokszínű, gondosan válogatott ajándékkosár került a hallgatóság karácsonyfája alá, amihez ezúton gratulálunk a szereplő gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak.
A műsort a kezdő vonósokból álló Tücsök zenekar nyitotta meg stílszerűen karácsonyi dalokkal. Ezután négykezessel folytatódott az est, majd egy trombitás növendék következett. Ez alkalommal a kamarazenélés is fontos szerepet kapott, hallhattunk egy klarinét kvartettet. A fafúvósokat képviselte egy szép fuvola műsorszám. Felcsendült Brahms Bölcsődala egy testvérpár stílusos énekével. A „virtuóz” kürt műsorszámot újabb kamarazene követte, ezúttal altfurulya trió hangzott el. Karácsonyi dallamokat énekelt – citerázott iskolánk Zabhegyező citera együttese, majd három ifjú ütős és egy altfurulyás játszott klasszikus dallamokat. Két csellista szereplése között játszott egy zongorista, majd remek kamarazene következett, egy Vivaldi versenymű – tétel átirata fuvolára, két cimbalomra és csellóra, érdekes, szép és hangulatos előadás volt. Zongoristák következtek, szólistát követett egy fergeteges négykezes, tanár – diák páros. A koncert a vonós zenekar műsorával folytatódott, amelyet ének szóló és kórus színesített. Végül az ütősök zárták az estet, a nagyobbak szerepeltek nagyszerűen, és még meglepetéssel is szolgáltak mindannyiunk megelégedésére és derültségére.
Szép, sokszínű, gondosan válogatott ajándékkosár került a hallgatóság karácsonyfája alá, amihez ezúton gratulálunk a szereplő gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak.

 

Országos Szintetizátor Találkozó a Zeneiskolában

A Zeneiskolák VII. Országos Szintetizátor találkozójának a Lajtha AMI adott otthont. Az idei találkozó nemzetközi lett, hiszen a résztvevő hat hazai iskolákon túl a nagyváradi Francisc Hubic Népművészeti Iskola is képviseltette magát. Földesi Gyula alpolgármester köszöntője után harminc növendék csillogtatta meg tudását, köztük iskolánk büszkeségei Sztáry Márk, Takács Levente és Sike Marcell. Székely M. Ildikó szintetizátor tanárunk, a rendezvény kitalálója, szervezője és házigazdája nem hiába fáradozott, hangversenytermünkben teltház volt a délelőtt és a kora délután is, s aki eljött, nem kellett csalatkoznia. Az iskolák műsora közt a Roland East Europe Kft. tartott fergeteges hangszerbemutatót. Három szintetizátort és egy elektromos zongorát is elhoztak, mely hangszereket a növendékek is kipróbálhatták. Az elektromos zongorán Horváth Kornél tanárunk jazz zongora tanszakos növendéke Aranyosi János tartott nagy sikerű bemutatót. A nap zárásaként átadtuk a névre szóló emléklapokat (növendékeknek, iskoláknak, felkészítő tanároknak), ajándék pólókat, tárgyi ajándékokat, majd szakmai megbeszéléssel zártuk a találkozót.
Csóka Gabriella
igazgató

 

 

A zenét nem lehet elég korán kezdeni - Beszélgetés Józsáné Hajdu Zsuzsa tanárnővel

Alapvetően nemszeretem tárgyat tanít, tanítványai mégis lelkesen tanulják a szolfézst Józsáné Hajdu Zsuzsától. A miértre a válasz egyszerű: a tanárságot nem foglalkozásnak, hanem hivatásnak tekinti, s azt vallja, a gyermekeket egészében kell nevelni. Nem véletlen, hogy a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára idén megkapta a „Pesterzsébet Gyermekeiért” kitüntető címet.
– 19 évesen döntöttem el, hogy tanítani szeretnék, mert bár elég ügyes voltam a hangszerekhez, nem voltam átütő tehetség, s a nyilvános szereplés is távol állt tőlem, ugyanakkor mindig is sok gyereket akartam. Így nekem nem pótcselekvés a tanítás, hanem ez az, ami a családom mellett boldoggá tesz – kezdi Józsáné Hajdu Zsuzsa, aki karvezető és énektanár felsőfokú diplomája mellé zeneművészeti szakközépiskolai zeneelmélet tanár diplomát is szerzett. 1983 óta dolgozik a kerületi zeneiskolában, előképzőt, szolfézst, zeneelméletet, zeneirodalmat és zenetörténetet tanít, kerületi óvodában zeneovi foglalkozást tart.
– A zeneiskola a második otthonom, gyermekeim – Eszter, Emese és Gergő – is zömében ott nőttek fel, hiszen iskola után vittem őket magammal, és délután, amíg édesapjuk értük nem jött, ott voltak velem. Férjem, Józsa István, mérnök, évtizedek óta megértő és támogató társam – meséli.
Józsáné Hajdu Zsuzsa a tanítás mellett sokféle dologgal foglalkozik, amelyek mindegyike kapcsolódik a zeneiskolához. A gyerekekkel az intézmény udvarát 5 éve kezdték felújítani, azóta folyamatosan szépül a kert, amelynek megvalósításához ő nyújtott be pályázatot, kereste fel a lehetséges támogatókat. A 2004-ben és 2009-ben megrendezett országos Lajtha László versenyek teljes anyagát ő gyűjtötte össze, új logót talált ki a zeneiskolának, segítő tanárként részt vesz a diákönkormányzat munkájában, rendszeresen adománygyűjtést szervez a rászorultaknak. A zeneiskolásokat Operába, Bábszínházba, a Művészetek Palotájába, a Zeneakadémiára viszi, kirándulásokat szervez, részt vesz a zeneiskola nyári táborában.
– A tanárságot hivatásnak tekintem, és azt gondolom, a gyermeket egészében kell nevelnünk, a dó-mi-szó megtanítása önmagában nem elég. Ráadásul a szolfézs nem tartozik a legkedvesebb tárgyak közé, ezért amennyire lehet, igyekszem baráti viszonyba kerülni a gyerekekkel, hiszen ha engem elfogadnak, a kedvemért sok mindent megtesznek – mondja Józsáné Hajdu Zsuzsa.
Sz.

Zene, már a születés előtt


Kodály Zoltán mondása, amely szerint a zenei nevelést a születés előtt kilenc hónappal kell elkezdeni, aranyigazság. Egyre több szülő énekel a gyermekének már a kezdetektől, azonban az óvodában – miután a zeneóvoda kikerült az állami dotációból – megszakadhat ez a folyamat. Bár az óvodákban tanfolyami szinten van zeneovi, szerencsésebb lenne, ha a zeneiskola keretein belül oldanák meg ezt a képzést, véli Józsáné Hajdu Zsuzsa. Már csak azért is, mert a tapasztalatok szerint a zeneovis gyerekek néhány év múlva zeneiskolások lesznek, szociális problémáikat pedig a közös zenéléssel, nem más, káros dologgal enyhítik. Felnőttként pedig zenekedvelő és zeneértő amatőrökké válnak, akiknek ettől több lesz az életük.

 

Fotókiállítás koncerttel

Hagyományokhoz hűen iskolánk az Erzsébet Napok Művészeti Fesztivál keretében fotókiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepi hangversenyt adott. A zenei estet a kis ütősök nyitották meg dallamhangszereken bemutatott pezsgő hangulatú karnevál-zenével. Ezután szólisták következtek, akik hegedűn, zongorán, csellón, tenorkürtön játszottak különböző stílusú és műfajú darabokat. A táncok színes skáláját vonultatták fel a menüettől a román polkán át a tarantelláig. A hallgatók nagy örömére két közismert, kedvenc művet is előadtak, Beethoven: Für Elise, és Mozart: Török Indulóját, az előbbit zongorán, az utóbbit marimbán hallhattuk. A műsort kamarazenei produkciók zárták. 
Dvorák: Humoreszkjét, és Strauss: Pizzicato polkáját játszották a gyerekek, példásan együttmuzsikálva, majd három tenorkürtös „vidám fiú”, akik Anderson: A vidám fiúk című darabjával fejezték be az estet. Mindezek után Fabók Katalin tanárnő nyitotta meg a fotókiállítást, felvillantotta a képek előzményeit is. A három kiállító ifjú fotós közül ketten el is látogattak hozzánk, és meghallgatták hangversenyünket.
Lajtha Vezetőség

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!