Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Hírarchívum

Koncert a Zeneiskolában

A Lajtha László AMI január 28-án is megtartotta – szokásos – hó végi hangversenyét. A műsorban a legkisebbek mellett az országos versenyre készülő növendékek is szerepeltek. 

ZENEISKOLAI KONCERT
2013. JANUÁR 28. hétfő, 17.45
(Helyszín: Lajtha AMI hangversenyterme)
 
 
      1.   C. Dachez: Percurama
Előadja: Borbély Bence
Tanár: Mizsák István│zongorán kísér: Porzsolt Györgyné
 
      2.   F. Schubert: D-dúr Szonáta I. tétel
Előadja: Sipos Nándor - gordonka
Tanár: Varasdy Zsuzsanna│ zongorán kísér: Kocsis Nagy Klára
 
      3.   Vivaldi: Largo
Előadja: Wild Szidónia - fuvola
Tanár: Csóka Gabriella│zongorán kísér: Tomasovszki Katalin
 
      4.   Bach: d-moll Menuet
Előadja: Tomerle Fanni - zongora
Tanár: Horváthné Farkas Katalin
 
      5.   Bach: Gigue
Előadja: Mizsák Benjámin - zongora
Tanár: Andrásiné Karmanóczki Tünde
 
      6.   James Horner: My Heart Will Go On
Előadja: Zsiga Zsolt - zongora
Tanár: Andrásiné Karmanóczki Tünde
 
       7.  Verdi: Prelude (A Végzet Hatalma III. felvonás előjáték)
Kovács Béla: Tiszteletem Herr Johann Strauss
Előadja: Bana Adrienn - klarinét
Tanár: Tassonyi Zsolt│zongorán kísér: Tomasovszki Katalin

 

Lajthás sikerek

Zeneiskolánk zongorista növendékei sikeresen szerepeltek a Biatorbágyon 2012. november 30-án megrendezett III. Papp Lajos regionális (területi) zongoraversenyen. Az első korcsoportban Miskey Alfréd 3. helyezést ért el (tanára: Baksainé Csitári Ilona), a második korcsoportban 3. helyezett Tomerle Fanni (tanára: Horváthné Farkas Katalin) és a negyedik korcsoportban 2. helyezett Mizsák Benjámin (tanára: Andrásiné Karmanóczki Tünde).
Az Országos Klarinétverseny területi válogatóján Bana Adrienn növendékünk ezüst díjat nyert, ezzel továbbjutott az országos versenyre (tanára: Tassonyi Zsolt, korrepetitora: Tomasovszki Katalin).
A „Szívünk napja” Országos rajzversenyen 2. helyezést ért el Bozsó Kinga Hajnalka. Felkészítette Vida Béláné, iskolánk képzőművész tanára. Gratulálunk a szép eredményekhez!
Lajtha AMI Vezetősége

 

Füles mester a szentendrei festőkről

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik meg a Gaál Imre Galéria legújabb időszaki kiállítása. Január 23-án, délután 5 órakor Tóth József Füles Szentendrei festők arcképcsarnoka című tárlatát Szabados Ákos polgármester nyitja meg. A kiállítást maga a szerző mutatja be, a megnyitón Csóka Gabriella fuvolán és Horváth Kornél zongorán közreműködik. A kiállítás március 3-áig lesz látható, hétfő kivételével 10 és 18 óra között. A belépés ingyenes!

 

Beszélgetés iskolánk új Igazgatójával

Tavaly december közepétől új vezetője van Zeneiskolánknak Vicziánné Simándi Éva személyében.  1986-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola, szolfézs és általános iskolai énektanár szakán. A főiskola elvégzése után a Kispesti Zeneiskolában kezdett tanítani – ott, ahol gyerekként tanult. 
27 évig dolgozott a zeneiskola fuvolatanáraként, az utóbbi 12 évben a kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola kihelyezett tagozatán tevékenykedett. Sokszor szerepelt a növendékeivel hangversenyeken. A Lázár és a József Attila Általános Iskola koncertjén is a tanárok és diákok közötti együttműködést tapasztalta.
– Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen jó lenne, ha például az Erkel, a Lázár vagy a József Attila Általános Iskola kórusai, illetve a Lajtha AMI zenekara, a képzőművész gyerekeink és a drámát tanulók a kerület általános iskolájából közös alkotásban vehetnének részt. Bízom benne, hogy a kollégák is meglátják az ebben rejlő lehetőséget, így a két kerület között szoros kapcsolat alakulhatna ki – mondta az igazgatónő.
A fuvolatanítás mellett oktatott szolfézst is. Első megbízatása – a ma már a Lajthában tanító – Maróczy Gabriella tanárnő helyettesítése volt, de tanított középiskolában éneket is. Fontos szerepet játszott életében az éneklés. A Budapesti Tomkins Énekegyüttesben ismerkedett meg Lenkey Idával, a Lajtha AMI kiváló énektanárával, de énekelt a Magyar Rádió Énekkarában is. Sajnos a kettőt nem tudta együtt vállalni, és a fuvolatanítás mellett döntött. 
– A Lajthában való munkám során kiemelt figyelmet kívánok fordítani az együttesek és zenekarok támogatására. A népzeneoktatás a másik terület, aminek lehetőségét szélesíteni szeretném. A népzene az anyanyelvünkhöz hasonló érték. Lajtha Lászlót így summázta: „A népzene nemcsak egy lepréselt virág, hanem élet is.”  A népzenetanítás alapköve már megvan az iskolában, hiszen eredményesen működő citeraoktatás folyik. Ha a fenntartónk engedélyezi, bővítenénk a népzeneoktatást a népi ének bevezetésével, majd később lehetőség szerint a többi népi hangszer oktatásával. Hosszú távon mindenki hasznára válna, és újabb együttesek megalakulására is mód nyílna – tette hozzá az igazgató.
Ilonka Mária

 

Rajzpályázati eredmények I. félév

PENTEL JAPÁN NEMZETKÖZI RAJZVERSENY
Lippai Réka – ezüstérem

JAPÁN TOYOTA RAJZVERSENY
Gyurcsa Alexandra – Nemzetközi 3. díj
A gyermek és a szülő Japánban vette át a díjat. A jutalom része volt az utazás repülővel, szállással, ellátással 2 fő részére.

KORCSOLYA EB TISZTELETÉRE (BELFÖLDI RAJZVERSENY)
Fenyvesi Hanna – különdíj

KIS HERCEG BOLYGÓJA RAJZPÁLYÁZAT
Gyurcsa Alexandra – különdíj
Barcsik Lilla – különdíj

KÖLYÖKBIRODALOM KARÁCSONYI PÁLYÁZAT
Csényi Bianka – különdíj
Mórocz Adrienn – különdíj
Kiss Gréta – különdíj
Radnai Anna – különdíj
Zsiga Dorottya – különdíj

A tanulók felkészítette Vida Béláné képzőművész-tanár.
Gratulálunk a sikerekhez!

 

Fejezetek a zeneszerző Lajtha László életéből - Kiállítás

2013. január 9. - február 3. - Zászlótér. 
2013. június 30-án ünnepeltük Lajtha László születésének 120. évordulóját, és 2013. február 16-án emlékezünk meg arról, hogy 50 esztendeje halt meg. Lajthát legtöbben népzenekutatóként tartják számon, és csak kevesen tudják, hogy ő volt a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzője.

Életében - főként Franciaországban - a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt úgy emlegették, mint "a három nagy magyar" egyikét. A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit itthon 1948 után alig játszották, viszont 1955-ben - első magyar zeneszerzőként - a Francia Akadémia tagjai közé választották. Egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdik újra felfedezni. 
A Művészetek Palotája és a Hagyományok Háza közösen rendezett kiállítást a kettős Lajtha-évforduló tiszteletére. A kiállítás első része (amely már 2012 tavaszán is látható volt) a zeneszerző Lajtha tevékenységét mutatja be 8 tabló segítségével. A második rész, amellyel a korábbi tárlat a halálévforduló tiszteletére most kibővült, a népzenekutató munkásságának néhány kiemelkedően fontos momentumát viszi közelebb az érdeklődőkhöz, újabb 4 tablón. A 12 tabló körülbelül száz dokumentumot tár a látogatók elé: fényképeket, leveleket, kéziratokat, műsorlapokat, kottaborítókat. Közülük több most tekinthető meg először. A 2013. január 9-tõl február 3-ig látható kiállítás anyagát Solymosi Tari Emőke zenetörténész válogatta, aki több mint két évtizede foglalkozik Lajtha munkásságával. 
Rendező: Művészetek Palotája, Hagyományok Háza

 

Karácsonyi-újévi koncert a Gaál Imre Galériában

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában telt házas ingyenes koncertet adott december 29-én este 18 órakor a BB Musica komolyzenei együttes.Barlay Andrást (bariton) és Újhelyi Andreát (szoprán) zongorán kísérte Balásházi Bálint zenepedagógus, zongoraművész. Vendégművészként Pócsik Viktor játszott furulyán.
Az összeállítás első részében a magyaron kívül német, spanyol és francia karácsonyi énekek csendültek fel, többek között a Mennyből az angyal, az Ó szép fenyő, az O, du Fröliche, a Ropopompom, a Ding-dong. A műsorszámok között szerepelt Robert Stolz szerzeménye, az Es blüht eine Rose, és Adolphe Adam műve az O, holy night. Pócsik Viktor fiatal furulyaművész Vivaldi Négy évszak című concertojából a Telet szólaltatta meg, majd Johann Sebastian Bach Begnadigte Seelen kantájából adott elő részletet, amely énekkel párosult.
A karácsonyi dalok után az operák világa következett: Mozart Varázsfuvolájából duettet énekelt Barlay András és Újhelyi Andrea. Majd Dvorák Rusalka című operájából hangzott el a Hold dala Újhelyi Andrea előadásában. Ezután két operaária is felcsendült Donzetti Don Pasquale című operájából Norina belépője, illetve Bizet: Carmen című operájából a Torreádor dala. A közismert Luigi Denza szerzeményét, a Funicculi, funiculá olasz operettet az előadóművészek a közönséggel együtt énekelték. A közönség többször is visszatapsolta a művészeket, akik ráadásként Rossini Macskaduettjét adták elő derűvel és kellő humorral. Az előadás után pogácsával és üdítővel kínálták a közönséget, a művészek és a zenerajongók kötetlenül beszélgettek egymással. 
ILMA

 

Énekről énekre - Karácsonyi koncert a Baptista templomban

A Csili Művelődési Központ Pesterzsébeti Városi Vegyeskar december 22-én este koncertet adott a kerületi Baptista templomban. Az est vendége volt még Zalay Lídia operaénekes, a Lajtha László AMI magánének tanára.
- A zenének, az éneknek természetes szerep jut, bármennyire is értünk a zenéhez vagy nem. Ha valaki csak fellapozza a Bibliát, Lukács evangéliumában egy karácsonyi történetet el akar olvasni, énekről énekre jár. Olvassa Mária, Zakariás énekét, aztán az angyali kórusok egymás után énekelnek. A békesség és a jóakarat nem egyszerűen magától érkezik hozzánk, nem is a mi hatalmunkban áll, hanem Istentől fakad - mondta Katona Béla baptista lelkipásztor, az est házigazdája.
Ezután Rémi Tünde ének és táncművész produkciója következett. Az est vendége volt még Zalay Lídia operaénekes, a Lajtha László AMI ének-zenepadagógusa. Később a kórus előadásában felcsendült Lightfoer: Dona nobis pacem, Demény Dezső: Adeste fidéles, valamint Praetorius: Szép vagy muzsika! című műve.


Ezt követte Kirkpatrick: Away in a Manger és John Rutter: Christmas Lullaby alkotása, majd Bárdos Lajos: Karácsonyi bölcsődala. A közönség hallhatta Ingegnier: Velum templi című művét, Bárdos Lajos Engesztelő énekét, Wolf Péter Ave Mariáját és Kodály Zoltán Esti dalát.A Népek karácsonyát, a Mennyből az angyalt, illetve Lerch István Gyertyák című dalát együtt énekelte a kórus a közönséggel. Közreműködött a Hetero Sapiens zenekar, zongorán kísért és vezényelt Pálffi Krisztina, illetve Fejes-Tóth Gábor.
ILMA

 

Karácsonyi est a Zeneiskolában

A Lajtha László AMI-ban december 21-én karácsonyi koncertet tartottak a növendékek. Elsőként a Pável Edit vezényelte Tücsök zenekar produkcióját hallgathatták meg a résztvevők. A tanítványok többek között karácsonyi dalokat, régi magyar táncokat és egy ismert filmzene dallamait játszották. A vonószenekar Balásházi Bálint vezényletével Strauss Kaiser Walzerjét játszotta, valamint a Szépség és Szörnyeteg filmzenéből adott elő részleteket. Közreműködött Kollárik Petra zongorán. Jól szerepeltek a klarinétosok kvartettben és szólóban. Az operaáriákat éneklők is kitettek magukért, felcsendültek Puccini, Mozart szerzeményei. Az ütőhangszereken bemutatkozó kisdiákok ügyesen kezelték hangszereiket, akadt olyan tanítvány, aki egyszerre több ütőhangszeren is játszott folyamatosan - természetesen egymás után szólaltatva meg a hangszereket, nagy örömet okozva felkészítő tanáraiknak, illetve az őket elkísérő szüleiknek. A kislányok hatkezest játszottak zongorán. A gyermekek igazi meglepetést okoztak a karácsonyi est résztvevőinek. A színpadátrendezés közbeni apró szünetekben zenei találós kérdésekre lehetett válaszolni, a jutalom nem maradt el: stílszerűen mindenkit szaloncukorral jutalmaztak.

 

Elismert Pedagógusaink

Pesterzsébet önkormányzatának Díszülésen átadták a Pesterzsébet Díszpolgára, a Pesterzsébet Kultúrájáért, Pesterzsébet Egészségügyéért – Szociális Munkáért, a Pesterzsébet Gyermekeiért, valamint a Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címeket. Zeneiskolánk két tanára is részesült az idei elismerésben! Gratulálunk nekik!

Pesterzsébet Díszpolgára
Horváth Kornél
A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézményben 1997-tol dolgozik, 2000 óta kinevezett zongoratanárként és korrepetitorként. A Virág Benedek utcai idősek otthonába szervez növendékhangversenyeket, kolleganőjével közös énekes növendékeikkel hosszú évek óta járnak fellépni a Vas Gereben utcai Gyermekotthonba, a kerületi idősek napköziotthonaiba, több mint 20 éve számos óvoda és iskola karácsonyi ünnepségén szolgálnak színvonalas zenével. A kitüntetést Szabados Ákos polgármester nyújtotta át.

Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím
Kolossa András
1977 óta tanára a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek. Tanítványai területi és országos versenyeken dobogós helyezéseket értek és érnek el. 1989-ben megalakította az intézmény fúvószenekarát. A hazai szereplések mellett számtalan külföldi fellépésen is részt vettek. Másfél évtizede szervez diákjainak balatoni tábort, ahol a turistákat is színvonalas muzsikával szórakoztatják. Kedves személyiségének köszönhetően minden növendék kitüntetésnek tekinti a fúvószenekari tagságot. Az elismerést dr. Kiss Irén címzetes főjegyző nyújtotta át

 

Csepeli októberfest

Fúvósenekarunk meghívást kapott Csepelre (Budapest XXI. kerület) egy fúvószenekari találkozóra, ahol menetzenét és egy fél órás térzenét adunk, illetve más fúvószenekarokkal közösen indulózni fogunk. A közös indulózás és a menetzene helyszíne a Csepel plázával szemben, a Görgey Artúr téren lesz (régi nevén: Áruház tér), a térzene a Rákóczi kertben lesz. 

A találkozó időpontja: 2012. október 13. (szombat) 
Közös indulózás és felvonulás a Görgey téren: 9:00-kor kezdődik. 
A térzene kezdete a Rákóczi kertben: 10:30. 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 

IV. Reformkori nap Pesterzsébeten

A IV. Reformkori Napon a 210 éve született Kossuth Lajosra, a kerületrész, Kossuthfalva névadójára és a Pesterzsébeten 20 éve alapított Kossuth Társaságra emlékeztek. Délután a Gaál Imre Galériában Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott Marton Sándorné, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke. A közönség dalokat, népdalokat, dalfeldolgozásokat hallhatott a zeneiskola tanulóinak és tanárainak közreműködésével.
A rendezvény az emléküléssel kezdődött, amit a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában tartottak, és ahol a díszpolgárokon és a kerületi képviselőkön kívül megjelent Gavlik István, a Kossuth Szövetség tiszteletbeli elnöke is. Fontos visszatekinteni arra, hogy a reformkor a polgári átalakulás útjában álló akadályok elhárítását jelentette, amelyek elvezettek a modern polgári Magyarország megteremtéséhez. Ezen gondolatok vezérelték Széchenyi és Kossuth cselekedeteit. A mostani korban is reformidőszakot élünk át – emelte ki beszédében Földesi Gyula országgyűlési képviselő Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem tanára Kossuth Lajos és Görgey Artúr szabadságharcban betöltött történelmi szerepéről tartott előadása után az érdeklődők és a hagyományőrzők Széchenyi István szobrához indultak.
A menet élén a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola mazsorettjei haladtak, akiket a Pesterzsébeti Városi Fúvószenekar követett Jakab Gedeon karnagy vezetésével. Amíg a kerület lakosai virágokat helyeztek el a szobornál, a fúvószenekar történelmi indulókat játszott. A Városháza előtt, a Kossuth Lajos téren Szabados Ákos polgármester köszöntötte az érdeklődőket és a jubiláló Kossuth Társaságot.
– Lényegesnek tartom, hogy a történelmünket megismerje a fiatalabb generáció. Ez pedig hagyományőrzés útján lehetséges. A kerület mindig híres volttörténelmi hagyomány ápolásáról. Örvendetes, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak az ilyen eseményekre. Amikor fiatal tanárként szerveztük a Kossuth Társaságot, magam sem gondoltam volna, hogy két évtized múlva a születésnapját ünnepeljük – mondta. Dr. Sturcz Zoltánné, a Kossuth Társaság elnöke megköszönte az önkormányzatnak és a polgármesternek az állandó támogatást, majd elismerő oklevelet és emlékérmet nyújtott át Szabados Ákosnak. A Kossuth szobornál virágokat helyeztek el, majd a Lázár Vilmos Általános Iskola Melódiák kórusa énekelt Pálfi Krisztina vezényletével, Sturcz Anna és Vörös Árpád vezetésével táncbemutatót tartott a Tébláb Művészeti Iskola Kereplő csoportja. Bella Péter tekerőlanton zenélt és fellépett a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola Gyöngyvirág Néptáncegyüttese. Miközben a Városházánál kézműves bemutatókat tartottak, a Pesterzsébeti Múzeum kertjében a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai történelmi kalandjátékkal várták a gyerekeket: korabeli tarsolyt, csákót készítettek, daloskönyvet fűztek össze, benne Kossuth-nótákkal. Délután a Gaál Imre Galériában Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott Marton Sándorné, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke. A közönség dalokat, népdalokat, dalfeldolgozásokat hallhatott. Ekkor hirdették ki az „Ide süss!” reformkori süteménykészítő verseny eredményeit is.
A legszebb ruha viselőjének díját a közönség szavazta meg: Nagy Mária, Nolipa Irma és Várhelyi Márta kapta az elismerést. A nap zárásaként Csete Ildikó textilművész „A haza minden előtt” című kiállítása nyílt meg a galériában. A Pesterzsébeti Múzeum, a Kossuth Társaság, a Csili Művelődési Központ, az önkormányzat szervezésében, a kézművesek és a zenei szereplők közreműködésével valósult meg a rendezvény, melynek fővédnökei Szabados Ákos polgármester, Földesi Gyula országgyűlési képviselő, Juhász Lajosné és dr. Vas Imre alpolgármesterek voltak.

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!