Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Hírarchívum

Pesterzsébet a nagyvilágban

Október 16-án a Pesterzsébeti Múzeum Baross utcai kiállítótermében "Pesterzsébetiek a nagyvilágban" címmel kiállítás nyílt a múzeum saját gyűjtéséből. Különböző hangulatokat lehetett érezni, az utazást a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai, Tassonyiné Zalay Lídia tanítványai tették még hangulatosabbá 1920-as évekből származó dalokkal. Az előadókat zongorán Horváth Kornél, Pesterzsébet díszpolgára kísérte.

 

Véget ért a térzene a Kosutiban

Augusztus végén befejeződött a két hónapja péntekenként játszott térzene a Kosutiban. A Városháza előtti Kossuth téren még az időjárás is kegyes volt, és nagyon sokan gyűltek össze a kerület zenebarátai közül. A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI) ifjúsági fúvószenekarát Kolossa András vezényelte.
Megjelentek a lajthás zenekar tagjainak tanárai, szülei, barátai. Az együttesben megközelítően ötvenen játszanak és nagy szerepet kaptak az ütősök.
A zenekar filmzenéket, könnyűzenei átiratokat játszott. Felcsendült a Star Wars Csillagok háborújának átirata, a Hihetetlen család zenéje, Duke Ellington ritmusai, valamint Michael Buble szerzeményei, jazzdallamok és két galopp is. Szólót énekelt Porzsolt Éva musical énekesnő, aki a Lajtha AMI-ban tanult énekelni. Ütőn szólót játszott Mizsák Benjamin és Borbély Regő Bence.

 

Pótfelvételi

PÓTFELVÉTELI A 2013/2014-es TANÉVRE! 
szeptember 3-4-5 (kedd, szerda, csütörtök) 16-tól 18-óráig a zeneiskolában! (1204 Budapest, Ady E. u. 98.)

 

Pesterzsébet Semmelweise

Július 2-án Pesterzsébet Önkormányzata a kerületi egészségügyi alapellátásban dolgozókat köszöntötte, és kitüntetések, elismerések adományozásával köszönte meg a szakmát kiválóan művelő orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, védőnőknek a kerület lakosaiért tett szolgálatukat. Semmelweis nap alkalmából Szabados Ákos polgármester köszönte meg Király Józsefné példaértékű, jótékony tevékenységét. Az ünnepelteket a Lajtha László Művészeti Iskola ének tanszakos fiataljai Zalay Lídia növendékei szórakoztatták musicalekkel, operett örökzöldekkel. A közönség elismerő tapssal jutalmazta az énekesek műsorát.

 

Nemzetiségi juniális

 

Operadélután a Gaál Imre Galériában

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában a Pesterzsébeti Művészeti Napok programsorozat részeként operadélutánt tartottak május 22-én a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Tassonyi Zsoltné operaénekes, zenepedagógus irányításával. Zongorán kísért Horváth Kornél zongoraművész, Pesterzsébet díszpolgára. A koncertnek évekre visszanyúló hagyományai vannak és mindig nagy sikert arat. Gyakran visszatapsolják a diákokat, így történt most is. Az érdeklődők között ültek a kerületi képviselők, díszpolgárok, a szülők, a zeneiskola tanárai, a kerületi zenebarátok. A másfél órás komoly zenei koncerten – a közérthetőség kedvéért - Tassonyi Zsoltné ismertette az előadott művek zenetörténeti hátterét. Felcsendültek Donizetti, Gluck, Pergolesi, Haydn, Mozart, Bizet, Erkel Ferenc műveiből operaária részletek. Befejezésül kórusművet énekeltek a fiatal előadók. A kórust betanította Lenkeyné Szabó Ida.

 

Nemzeti Összetartozás Napja

 

Bemutatkozott az éneklő ifjúság

Április 25-én a Csili Művelődési Központ Bubik István színháztermében Éneklő Ifjúság címmel tavaszi hangversenyt tartott az Ady Endre Általános Iskola és Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet, valamint a kerületi ének-zene munkaközösség.A megjelent kórusokat dr. Vasas Dezsőné megbízott intézmény-egységvezető köszöntötte. Legalább 500 diák gyűlt össze és mutatták be karének tudásukat. Az eseményen megjelent Bencze István karnagy, orgonaművész, Pesterzsébet díszpolgára is. 
Közreműködtek az Ady Endre Általános Iskola Kórusa Vámosi Béláné karnagy vezényletével. Boldis Boglárka szólót énekelt az Erzsébet Királyné Szépészeti Szakközépiskolából. A József Attila Általános Iskola Kicsinyek kórusa Heimné Drenyovszky Barbara vezényletével, az iskola Tavaszi hangok kórus Rózsavölgyi Ildikó irányításával énekelt.


A Lázár Vilmos Általános Iskola Harmónia Gyermekkara Lestákné Czeróczki Judit, valamint az iskola Melódiák kórusa Pálffy Krisztina karnagy vezényletével adott elő kórusműveket. A Német Nemzetiségi Gimnázium Kamarakórusát Győrffy Zsuzsánna vezényelte. Elhangzottak népdalok, népdalfeldolgozások, valamint Bárdos Lajos, Szőnyi Erzsébet, Kodály Zoltán, Balázs Árpád kórusművei különböző ütőhangszerek kíséretében. Zongorán kísért a Lajtha AMI két tanára: Balásházi Bálint és Szabados Jánosné. A Pacsirták kisegyüttes a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskolából Küküllő menti népdalokat adott elő.
Oklevelekkel és serlegekkel jutalmazták a szereplő együttesek produkcióját, amelyet a karvezetők, diákok vettek át dr. Vasas Dezsőnétől. A közös éneklésben közreműködtek a szereplő kórusok, Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusából adtak elő részleteket. A rendezvény támogatói voltak Ady Endre Általános Iskola és Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet, Csili Művelődési Központ.
ILMA

 

Népzenei fesztivál a Csiliben

Április 21-én sorrendben 11. alkalommal rendezték meg a Csili Művelődési Központ színháztermében a hagyományokat méltóképpen őrző Csili Népzenei Találkozót, különleges élményt nyújtva a közönségnek, fűszerezve a szemet gyönyörködtető népviseletekkel.
Várhalmi András, a Csili Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket, Marton Sándorné, az önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sportbizottságának elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Szeghalmi Ágnes vállalta a műsorközlő szerepét. 
Az idén a fiatalok is képviseltették magukat a találkozón. Nagy sikere volt a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola Dalos Pacsirtáinak, akik Küküllői csúfolódó népdalokat adtak elő. A találkozón felléptek: a Vecsési Citerazenekar, Matus Mihály tárogatós Zugló, Cséke Gyöngyi szóló ének, Pesterzsébet, Balla Péter Népdalkör Vecsés, a Jobbágyi Dalkör, a Kazári Népdalkör, a Mauks Ilona Nyugdíjas Klub Mohora, Rozmaring Népdalkör Pásztó, Felfalui Vadrózsa (Szécsény) Nagylóci Rozmaring, Piros Rózsa Dalkör Budaörs, Zabhegyező Citeraegyüttes és a Kispaszuly Zenekar a Lajtha AMI-ból, Dalos Pacsirták Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola. Szerepelt továbbá a Kalácska együttes Terényből, Canto Armonico kamarakórus Pesterzsébetről, a Nagyi és unokák nótaegyesület Gyöngyöstarjánból. Magyar és német táncokat mutatott be a Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes. 
A zsűriben szerepet kapott Marton Sándorné az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság elnöke, dr. Alföldi Borús István a Magyar Rádió Zenei Együttesének nyugalmazott igazgatója, valamint dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató. 
A zsűri három fellépőt emelt ki a sorrend megállapítása nélkül: a Balla Péter Hagyományőrző Csoport Vecsés, a Piros Rózsa Dalkör Budaörs, valamint Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes produkcióját. Homoki Anikó üvegtervező művész által készített üvegplakett kapták.

 

Zenekari Hangverseny

Április 28-án, vasárnap 18 órától tartjuk hagyományos zenekari hangversenyünkte a Csiliben. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! a belépés természetesen díjtalan!
Fellépnek a zeneiskola együttesei és zenekarai.

 

Régi idők művészeti emlékei

Éppen 100 éve nyílt meg Erzsébetfalván az első képzőművészeti kiállítás Muszély Ágoston munkáiból. A közismert festőművész egyben a helybeli polgári iskola tanára volt, így a tárlatot az iskola rajztermében rendezték meg. Rajta kívül még számos országos hírű művész állt és alkotott itt. Közülük kiemelkednek Littkey Antal, Ócsvár Rezső, Sassy Attila és Vajda Ferenc. A megnyitó végén a Lajtha Alapfokú Művészeti Intézmény növendékei Tassonyiné Zalay Lídia vezetésével és Horváth Kornél zongoratanár, Pesterzsébet díszpolgára közreműködésével összeállítást adtak elő az elmúlt 100 év legnépszerűbb örökzöld slágereiből.


A Pesterzsébeti Múzeum Baross utcai bemutatótermében április 17-én a régi időkre emlékeztek a „Művészeti élet a régi Erzsébeten" című kiállítással, amelyet Marton Sándorné, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke nyitott meg. Beszédében kiemelte, miszerint nagy dolog száz évvel ezelőtt történésekre visszaemlékezni.
- Már a 20. század elején élénk művészeti élet folyt és számos országosan ismert művész megjelent a településen. A Szent Erzsébet téri, 1906-ban épült plébániatemplom freskóit Nagy Sándor festette, aki a magyar szecesszió és a Gödöllői Művésztelep vezető alakja volt. Védett emlék a Városháza is, amely 1905-1906-ban épült, s az épület előtt 1909 óta álló Kossuth szobor, amely Horvay János és Füredi Richárd alkotása. Ez a főváros elsőként állított Kossuth szobra. Az Erzsébeti Közlöny szerint 1913-ban Muszély Ágoston rendezte az első gyűjteményes képkiállítását Erzsébetfalván. 1911-től haláláig élt és alkotott itt, s időrendben is a helység első festőművésze és kiállítója. Muszélynek a Pesterzsébeti Rajzközösségben vállalt tevékenységéből számos rajza, vázlata maradt fenn. A Pesterzsébeti Múzeum munkaközössége később tiszteletbeli elnökké választotta. Muszély a helyi polgári iskola nagyra becsült rajztanáraként működött. Az egykori kiállítás megnyitójára Kárpáti Aurél, a kor legjelentősebb kritikusa vállalkozott. A büszkeség, amely beragyogta az akkor indult hagyományt, Muszély Ágoston sikere, egyben a település sikere is volt, hiszen a valódi lokálpatriotizmus hangja szólalt meg - foglalta össze beszédében a bizottság elnöke.
D. Udvary Ildikó múzeumigazgató elmondta, hogy mintegy 30 kiállítási tárgyat helyeztek el. A bemutatón több szöveges emlék is megtekinthető, hiszen a korabeli újságok tudósításai a köztéri szobrok kiállításáról, illetve a templom freskóiról is beszámoltak. Emellett vannak képzőművészeti tárgyak, festmények. Az utóbbiakat Muszély Jánosné, Muszély Ágoston fiának felesége, illetve Vizy László, Ócsvár Rezső unokája adta kölcsön. A múzeum munkatársai 1 éve kezdték gyűjteni a bemutató alapanyagát, a korabeli újságokat lapozgatták, olvasgatták. A korabeli sajtó idézett részleteiből képet alkothattunk arról a lokálpatriótizmusról, amely az egykori erzsébeti embereket jellemezte. A tárlat október 6-ig lesz nyitva, a belépés díjtalan.

 

"Selyemvilág" kiállítás a zeneiskolában

A Lajtha AMI-ban április 15-én „Selyemvilág" címmel, Tóthné Pálmai Katalin kerületi textilművész munkáiból nyílt kiállítás. A művész 40 éve él Pesterzsébeten, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.
A művésznő kiállítását Balásházi Bálint igazgató-helyettes nyitotta meg. A képzőművész első munkahelye a Kispesti Textilgyár volt, ahol több mint 30 évig tervezte a textíliákat. A vállalat megszűnése után kezdett foglalkozni selyemfestészettel és szövéssel. Érdekli a természet, a történelem, a hit és a zene. A kiállítás megnyitóra készítette zeneszerzőket ábrázoló selyemfestmény sorozatát. Tóthné Pálmai Katalin érdeklődésére jellemző a művészeteken kívül még a zene. A Balásházi Bálint és a Rózsavölgyi Ildikó által vezényelt Canto Armonico énekkarban is tevékenykedik, a férje Tóth Károly fuvolatanár. A Canto Armonico énekkar szintén szerepelt a kiállításmegnyitón. A textilművész lányai Vajna-Tóth Annamária zongoratanár és Majorosné Tóth Eleonóra fuvolaművész (jelenleg Debrecenben lakik), mindketten a zeneiskolában kezdték tanulmányaikat. A képzőművésznek három unokája van, mindhárman Annamária leányai 2, 4, illetve 6 évesek, és ők is jelen voltak a nagymama zeneiskolában tárlatán. - Minél konkrétabb dolgot szeretnék megfesteni, annál nehezebb a selyemmel bánni - foglalta össze röviden Katalin, aki a Csiliben rendszeresen tart tanfolyamokat.
A zeneiskolában 39 munkáját állították ki és egy hónapig láthatja a közönség. 


Ilonka Mária

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!