Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Hírarchívum

Együttműködési aláírás zenei kísérettel

Az idei sváb bált még emlékezetesebbé tette, hogy a Német Kisebbségi Önkormányzat Pesterzsébet valamint a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény együttműködési megállapodást kötött, a dokumentumot Dr. Fekete Károlyné elnök és Csóka Gabriella igazgató írta alá. A megállapodás a nevelési, oktatási intézmények és kisebbségi önkormányzat között már meglévő együttműködést tovább szélesítheti.

                                              együttműködés

Az eseménynek közösen örülhettek azok a kedves vendégek, akik jelen voltak április 10- én a Csili Művelődési Központ Bubik István színháztermében megrendezett Sváb Bálon, ahol a hagyományok szerint a Dél-pesti régiós együttműködő partnereink is képviseltették magukat. Bárkányi Judit képviselőasszony köszöntője után az új együttműködő partner, a Lajtha fúvós növendékei mutatkoztak be, majd a hagyományoknak megfelelően köszönthettük a Ceglédberceli Hagyományőrző Tánccsoportot, a Zipfelmütz Tánccsoportot Dunaharasztiból, és a Német Nemzetiségi Tánccsoportot Taksonyból. A bálon jelen voltak a pesterzsébeti német nemzetiségi nevelésben együttműködő kerületi oktatási intézmények képviselői – József Attila Általános Iskola igazgatója, és a Baross Ovi Kindergarten Baross Óvoda óvodavezetője, német nevelést folytató tanítók, óvodapedagógusok,- és a szülők közössége. A talp alá valót a Taksonyi Szigeti Fiúk biztosították, ez garantálta a hosszan tartó kellemes estét. A bál megszervezésében a Német Hagyományokat Ápolók Egyesület nyújtott segítséget.
Dr. Fekete Károlyné
Elnök

 

Országos ütőhangszeres verseny Győrben

Győrben zajlott le az országos Maros Gábor Szóló és Duó Ütőhangszeres Verseny. Intézményünket két növendék képviselte kimagaslóan.
A kisdobversenyen Mizsák Benjámin II., a szóló versenyen III. helyezést nyert. Ez nagy teljesítménynek számít, mert korcsoportjában ő volt a legfiatalabb. A kisdob versenyen Tóth Miklós III. helyezést ért el.
Felkészítő tanáruk Mizsák István.
Kiváló teljesítményükhöz szeretettel gratulálunk!

 

Fuvolakoncert a Zeneiskolában

Február 22-én este  Csóka Gabriella,  a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatónőjének fuvola estjét hallgathatták meg az érdeklődők. II. fuvolaestjének műsora a zeneirodalom preklasszikus és romantikus korszakába repítette el a hallgatóságot. Telemann, Bach és Schubert művei komoly feladat elé állították mind a fuvolaművészt, mind a zongorakísérőt. A művek sokszínű, fantáziadús előadásmódot hivatottak szolgálni, melyet kiválóan megelőlegezett a művek előtt hallott szemléletes és egy-egy igazi izgalmas történettel felérő ismertető.
A hallgatóság így nemcsak a zenehallgatás kiváló élményét tudhatta magáénak, hanem láthatta maga előtt a zeneszerzők által megálmodott fantasztikus képeket, melyek Schubert: Elszáradt virágok variációiban öltöttek leginkább testet.
A manapság egyre nagyobb értékkel bíró élő zene élménye összehasonlíthatatlanul magasabb rendű katartikus élményt nyújtott a Lajtha László Zeneiskola Máté János termében, a mesterségesen tökéletesített felvételeknél. Arról nem is beszélve, hogy a három csodálatos festményen Bartók, Kodály és Lajtha nyugtázza – remélhetőleg megelégedve – az előadók és a hallgatóság meghitt pillanatait. Az előadók e pillanatok kiváló tolmácsolói voltak, s magas színvonalú előadásmód jellemezte a nagy mesterek igen nehéz, ám méltán népszerű műveinek megszólaltatását. A „Zene Házába” a jövőben is érdemes lesz ellátogatni.

 

Novemberben is kiemelkedő eredmények születtek

A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hírnevét novemberben is kiemelkedő eredmények és események öregbítették. Művészeti pályázat, Neményi Lili est, kiállítások, képavató ünnepség, országos klarinétverseny válogatója, Erzsébet napi ünnepi hangverseny.

A Szent Erzsébet Templom 100. születésnapja alkalmából megrendezett művészeti pályázaton Hornyák Emese képzőművész növendékünk díjazott alkotása kiállításra került a Gaál Galériában. Tanára: Vida Béláné
Szintén a Galéria adott otthont a Neményi Lili estnek, ahol Tassonyi Zsoltné növendékei Horváth Kornél zongorakísérete mellett sanzonokkal tették színesebbé a műsort.
November 18-án, az Erzsébet Napok keretében a Szivárvány Fotóklub legújabb kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Fabók Katalin bevezető gondolatai után hagyományos Erzsébet napi Ünnepi Hangversenyünkre került sor. A fúvós hangszereken megszólaló zeneművek forgatagában felcsendültek zongora-és marimba darabok, citeramuzsika, valamint a legszebb hangszer, az énekhang is bemutatkozott.
Komár Ibolya Asszony, kerületünk mecénása újabb festménnyel ajándékozta meg iskolánkat.  Gulyás László festőművész Erkel Ferencről készült alkotását november 20-án ünnepélyes keretek között avattuk fel intézményünk Máté János Termében. A Himnusz hangjait követően Komoróczy László Alpolgármester Úr nyitó beszédet tartott, majd Ibolya néni társaságában leleplezte a portrét. Ismereteinket a zeneszerzőről és a festményről Tomasovszki Katalin gazdagította. Békés megyei népdalok csendültek fel Kiss Anikó citerajátékában, valamint Barlay András a Bánk Bán című Opera Bordalát énekelte el Balásházi Bálint zongorakíséretével. A meghívott vendégeket állófogadás várta, ahol kötetlen beszélgetés alakult ki azt est eseményeiről.
November 26-án a Soroksári Zeneiskolában került sor a XI. Országos Klarinétverseny budapesti területi válogatójára. Tassonyi Zsolt két növendéke és Györfi Imre három tanítványa képviselte iskolánkat. A nagy megmérettetésen 20 zeneiskola tanulói mutathatták be tudásukat négy korcsoportban, összesen negyvenhatan.
Intézményünk növendékei méltóképpen képviselték iskolájukat. Mindegyikük szép, tiszta hangon, jól formáltan, karakteresen adta elő műsorát. A zongorakísérők kulturált játékukkal biztos támaszt nyújtottak a produkciókhoz. Mindennek eredményeképp mind az öt tanulónk dicséretben részesült.
Az országos versenyre való továbbjutás feltételei még függőben vannak, amíg nem zárulnak le a területi válogatók.
A XI. Országos Klarinétverseny 2010. február 5-7-ike között kerül megrendezésre a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. Gratulálunk a szép sikerhez, és izgatottan várjuk, kik jutnak tovább az országos versenyre.

 

Pesterzsébet kíváló közalkalmazottja

„Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja” kitüntető címet vehetett Szabados Ákos polgármestertől: Danhauserné Buck Judit, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára. Gratulálunk a kitüntetéshez! Az ünnepi műsorban fellépett: Mészáros Adél énekes, Maksa Zoltán humorista, Golden Bodies akrobatika együttes, valamint a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Zenekara.
Pedagógusköszöntő (2009)
Mégiscsak legkülönb teremtmény az ember. Talán húsz perce annak, hogy bebocsátásra várva a Csili előtt toporogtunk. Orrot lógatva, zavartan, nagyokat hümmögve hallgattuk a beszélőt, aki ott tartott, hogy a tanítás volt az élete, a mindene, mégis milyen hamar eltávozott szegény Sándor.
A temetéséről beszéltek, hogy ott régen látott kollégákkal is sikerült összefutni, de micsoda dolog, hogy újabban csak ott találkoznak. Aztán elhallgattak, rájöttek, ünnepelni jöttek, nem ártana vidámabb dologról diskurálni. Azt olvastátok, tudakolta egyikük, egyik lap azt írta, a választások után minden pedagógust ki kell rúgni, mert arról, hogy itt tartunk, főleg mi tehetünk.
Ne már, mondják a többiek. De arcukon nincs csodálkozás. Harcedzett emberek, régóta katedrán állnak, őket már különösebb meglepetés nem érheti. Hanem ez tényleg mellbevágó vélemény volt. Súlyos, zavaró lett a csend. Egyik lábukról a másikra billentek, mint, aki menne is, maradna is. És nem volt ott Rejtő Jenő, hogy mondatával, helyére billentse a dolgokat, hogy mindenről a tanárok tehetnek, meg a balettáncosok és a kőfaragók. Mégiscsak legkülönb teremtmény az ember, mert talán negyedórája, hogy kitárultak a Csili kapui, és megteltek a széksorok. Meghallgathatták Szabados Ákos köszöntőjét, hogy mi itt azért sikeresen dacolunk a nehézségekkel. Iskolákat, óvodákat, közintézményeket újítunk fel. Sokan cserélnének velünk, hogy a recesszió ellenére iskoláink ma sem élnek rosszabbul, mint egy éve. Mi avatunk, nyitunk, nem pedig bezárunk, mondja, és ígéri a polgármester, így lesz ez a következő tanévben is. Ehhez kér a pedagógusoktól, az idei évhez hasonló hősies helytállást. És már simulnak a ráncok, ütemre mozdulnak a lábak a Lajtha ütőszenekarának taktusaira. És már mosolyognak Mészáros Adél énekprodukcióján. Na lám, hogy megnőtt a pici lány, nemrég még ekkora volt, mutatják egymásnak.
És már együtt nevetnek Maksa Zoltán iskolai dolgozatokból vett poénjain, s már önfeledten tapsolnak pedagógus társak sikereinek, kitüntetettnek, díjazottnak. Több mint két óráig megszűnik a külvilág, nincs már aggodalom, válság, gond. Nincs már ostoba, demagóg írás miatti sértettség, elkeseredés. Nincs más csak ünnep, a pedagógusok ünnepe.

 

Nyárköszöntő koncert

Sodró lendületű, energiától duzzadó, sokszínű, nyarat váró hangversenyt hallhatott a telt házas közönség június 11-én 17 órakor a Gaál Imre Galériában. A koncertet a Német Nemzetiségi Gimnázium szervezésében lelkes fiatalok, szülők hozták létre. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy a szereplők közül a kórustagok és egy növendék kivételével mindenki a Lajtha László Zeneiskola tanulója, tanára. A nyitány Beethoven: VII. Szimfóniájának III. tétele volt, négykezes formájában, Porzsolt Györgyné és Gyenge Péter előadásában, majd könnyedebb hangvételű zongoradarab hangzott el Gyenge Péter tolmácsolásában. Visszakanyarodtunk a barokk korba, Vivaldi Kettősversenyét hallhattuk csellón, Dabóczy Kata és Gyenge Viktória előadásában, majd magyar táncokat adott elő Bella Péter tekerőlanton. Őt Balásházi Bálint kísérte zongorán. A Német Nemzetiségi Gimnázium kamarakórusát ezúttal két fuvola, egy cselló, egy zongora kísérte. Az esten egy csokorra való népszerű olasz dal csendült fel Barlay András nagyszerű tolmácsolásában, Balásházi Bálint remek zongorakíséretével. Majd egy országos verseny díjnyertes műsora következet, két négykezes Porzsolt Györgyné és Gyenge Péter előadásában. Végül két országos versenyen harmadik helyezett növendék következett, Erdei Dániel tenorkürtön, Markgruber Bence harsonán remekelt, produkciójukat Porzsolt Györgyné kísérte zongorán, fantasztikusan! Büszkeséggel töltött el, hogy a szereplők közül a kórustagok és egy növendék kivételével mindenki a Lajtha László Zeneiskola tanulója, tanára. A közönség ezen az estén meghatározó, szép élménnyel gazdagodva hagyhatta el a galériát.
Szépföldi Zsuzsanna

 

II. Országos Lajtha Műveltségi Verseny (2009)

A pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézményrendezésében (2009. április 30.) 
A pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (igazgató: Csóka Gabriella) nemcsak formailag, hanem tartalmilag is fontosnak tartja névadója munkásságának megismertetését. Ezt az igényét hatékony formában, műveltségi verseny, ifjúsági vetélkedő keretében is kifejezésre juttatta: először 2004-ben, s öt év elmúltával, az április 30-án megrendezett, második alkalommal. Az idei versenyen is – hasonlóan a korábbihoz – az ország több településének meghívott zeneiskolás tanulói vettek részt. Ezúttal még két Lajtha László nevét viselő zeneiskola csatlakozott a rendező, pesterzsébeti zeneiskolához: a Tamásiban működő Lajtha László Zeneiskola és a Szentesen alapított Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont.
A vetélkedő két zeneiskolás korosztályt szólított meg: az általános iskolásokat és a gimnazistákat. Az öt főből álló versengő csoportokban összesen 40 tanuló vett részt, közöttük három gimnazista csoporttal.
A kezdeményező zeneiskola tanári kara és a vetélkedő szellemi-gyakorlati vezetője, Józsáné Hajdu Zsuzsa szolfézstanár a már jól bevált tapasztalat alapján úgy döntött, hogy idén is egy élményt jelentő műveltségi verseny formájában célozzák meg Lajtha László munkásságának ismertetését. Természetesen a Lajtha-vetélkedőnek számos előkészületi feltétele volt, melyek között első szintű feladatot jelentett a verseny ismeretanyagának összeállítása. Lajtha esetében az életmű alapismeretei egy ifjúsági vetélkedő igényének megfelelő formában természetesen nem álltak rendelkezésre. Ezért a szervező tanárnak a 80-as évektől kezdve megjelent Lajtha-irodalom anyagából egy speciális válogatást kellett készítenie. Hajdu Zsuzsa tanárnő komoly elmélyüléssel sajátította el a Lajtha-életmű sokszálú ismeretanyagát, és nagy pedagógiai érzékkel állította össze azt az ifjúságnak szóló szöveggyűjteményt (főként a Breuer- és a Berlász-kötetekre illetve a szerző leveleire támaszkodva), amely Lajtha, az ember címen a felkészülés alapanyagául szolgált. A szöveggyűjtemény kiegészítéséképpen a zenei felismerés anyagát egy CD-mellékleten foglalták össze a közismertebb Lajtha-kompozíciók jól kiválasztott részleteiből.
A vetélkedő ismereteinek elsajátítását szolgáló irodalmi és zenei segédanyagok birtokában hónapokon át folyt a felkészülés, amely a hétvégi szabadnapokon néhány ügyszerető, áldozatos tanár útmutatásával valósult meg Pesterzsébeten (Józsáné Hajdu Zsuzsa, Maróczy Gabriella és Tomasovszki Katalin), Szentesen (Kocsis Györgyi és Mészárosné Surányi Olga) és Tamásiban (Csukorné Hegedűs Márta).  A vetélkedő gyakorlatának részletes kialakítása a rendezőktől további fantáziát igényelt. A versenyzők ismereteinek összehasonlítására egy háromfordulós kérdéscsoport szolgált, amelynek minden állomása magasabb szintű nehézségi fokot képviselt. De további, újabb ötleteket felvillantó versengésre is lehetőséget adtak a rendezők: sor került itt villámkérdésekre, totónak titulált alapismeretek felvetésére, egy tematikus keresztrejtvény megfejtésére, illetve egy Lajtha-fotót célzó összerakójáték (puzzle) kirakására, és természetesen a zenei felismerés igényes feladatára is.
A kitűnően előkészített, színes programnak köszönhetően a vetélkedő derűs, inspiráló légkörben folyt. A meghívott szakmai zsűri (Solymosi Tari Emőke elnökletével, Breuer János zenetörténész és e sorok írója részvételével) nem győzött plusz pontokat bevezetni a többlet-ismeretek jutalmazására. Lényegében a vetélkedőn résztvevő 40 zeneiskolás hallgató egyenként és csoportját tekintve is szellemi győztesként került ki a versengésből. A pontozásos eredmény csupán árnyalta a magas igénnyel lefolyt szellemi játékot.

A győztesek díjazása a következő volt:
a/ általános iskolások kategóriájában:
I. díj: Pesterzsébet: Leduc-csoport (Maróczy Gabriella tanár)
II.díj: Pesterzsébet: Couperin-csoport (Józsáné Hajdu Zsuzsa és Tomasovszkí Katalin tanárok)
III. díj: Pesterzsébet: Marseillaise-csoport) (Józsáné Hajdu Zsuzsa és Tomasovszki Katalin tanárok)
IV.díj (megosztva): Tamási: Magnificat-csoport (Csukorné Hegedűs Márta tanár) és Szentes: Triton-csoport (Kocsis Györgyi és Mészárosné Surányi Olga tanárok)
b/ a gimnázisták kategóriájában:
I. díj: Pesterzsébet: Schola Cantorum -csoport (Józsáné Hajdu Zsuzsa, Tomasovszki Katalin tanárok)
II. díj: Tamási: In Memoriam-csoport (Csukorné Hegedűs Márta tanár)
III. díj: Szentes: Coolidge-csoport (Kocsis Györgyi és Mészárosné Surányi Olga tanárok)      
A verseny támogatói között említést érdemel: dr. Lajtha Ildikó, a XX. kerület Önkormányzata és a kerület vállalkozói (kiemelten: dr. Koszta Károly), továbbá neves zenei együttesek, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Vonósok és a Duna Szimfonikus Zenekar.
Berlász Melinda 

 

Budapesti dalverseny

Április 12-én, ezen a szép tavaszi napon dalverseny hallgatói lehettek az érdeklődők. Ez alkalommal sok fiatal mutathatta be tudását, felkészültségét. A főváros számos zeneiskolájából jöttek az énekes növendékek.
Mindenki két dalt adott elő. Az egyik népdalfeldolgozás volt, a másik szabadon választott mű. Sok szép produkció hangzott el, de az értékelés szerint intézményünk két növendéke kapott elismerést.Április 12-én, ezen a szép tavaszi napon dalverseny hallgatói lehettek az érdeklődők. Ez alkalommal sok fiatal mutathatta be tudását, felkészültségét. A főváros számos zeneiskolájából jöttek az énekes növendékek. Mindenki két dalt adott elő. Az egyik népdalfeldolgozás volt, a másik szabadon választott mű. Sok szép produkció hangzott el, de az értékelés szerint intézményünk két növendéke kapott elismerést. Mészáros Edina a legjobb Kodály-mű előadásáért különdíjat kapott, de elhozott egy Kiemelt Nívódíjat is, amely a legmagasabb elismerést jelenti. Tanára Tassonyi Zsoltné, zongorán Horváth Kornél kísérte. Kiemelkedő munkájukért ezúton is gratulálunk. Zádori Szilárd Nívódíjjal öregbítette iskolánk hírnevét. Tanára Lenkey Lászlóné, zongorán kísérte Porzsolt Györgyné. Színvonalas munkájukért elismerés jár. Az eredmény annál is értékesebb volt, mert nagyon kevés díjat osztottak ki.

 

videó

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!