Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Rólunk írták

Egyházzenei kórushangverseny Kodály emlékére

Egyházzenei kórushangversenyt tartottak Kodály Zoltán emlékére a Szent Erzsébet Főplébánia-templomban november 24-én.
Rózsavölgyi Ildikó karnagy köszöntötte az esemény résztvevőit, a képviselőket, a kerület lakosait, a díszpolgárokat. Egyúttal megköszönte a Czap Zsolt plébánosnak a lehetőséget, hogy a templomban koncertet szervezhettek, valamint az önkormányzat és a Csili Művelődési Központ támogatását. Földesi Gyula országgyűlési képviselő nyitotta meg a hangversenyt.
- 21 éve hagyományosan Pesterzsébet legszebb templomában tartják meg az egyházzenei kórushangversenyt. Ez azért különleges, mert egybeesik a nagy zeneszerző születésének 130. évfordulójával. Lehet élni zene nélkül is, de mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem mintha virágos rétre érkezne. Amikor önök beléptek ebbe a templomba és becsukták maguk mögött a kaput, akkor a keserűséget, bánatot egy kicsit háttérbe szorították. Miután meghallgatták Kodály műveit, a boldogság, a szeretet és az öröm gondolataival tudnak majd távozni. Ez az a három dolog, mely megerősíti a hitet, a reményt. Örömmel és büszkén nyitom meg ezt az egyházzenei koncertet - mondta. 
A koncerten közreműködött a Bella Musica Nőikar, Lestákné Czeróczki Judit vezényletével; az Áprád-házi Szent Erzsébet Énekkar, Medgyes Sándor vezetésével; a Soroksári Pedagógus Kórus, Féth Istvánné irányításával; a Canto Armonico kamarakórus, Balásházi Bálint és Rózsavölgyi Ildikó vezényletével; az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa, B. Horváth Andrea; a Vox Voluptatis Kórus, Ráduly Ildikó vezényletével. A fellépők Kodály, Bach, Bárdos, Beethoven, Crüger, Harmat, Södermann műveket adtak elő. Kodály Adventi énekét az összkar énekelte, vezényelt: Takács László. 
A fellépő kórusok karnagyait emléklappal és virággal köszöntötte Földesi Gyula. 
Ilonka Mária

 

Tehetségek találkozója

A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézményben november 19-én, Erzsébet nap alkalmából több esemény is zajlott. A Máté János teremben fotókiállítás nyílt a Szivárvány fotóklub alkotásaiból, majd a növendékek Erzsébet napi hangversenye következett.
Mintegy 24 nagy méretű fotót tettek közszemlére. Az alkotások a természetet, a természet közeli állapotot ábrázolják. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) Szivárvány fotóklubjának fiatal alkotói azt mutatták meg, hogy mit és hogyan látnak a világból.
A fotókiállítás után megkezdődött az Erzsébet napi hangverseny, amely évről évre az intézmény hagyományos kulturális rendezvényének számít. Közreműködtek a zeneiskola tanulói és tanárai. Különböző komolyzenei művek csendültek fel a barokk zeneszerzőktől a XX. századi magyar zeneszerzőkig. A tanárok munkáját dicsérte a gyerekek ügyessége, akik megcsillogtatták ének- és hangszertudásukat.
Balásházi Bálint igazgató-helyettes büszke volt a tehetséges diákok színvonalas műsorára, teljesítményére.
A picik nagy lelkesedéssel, teljes átéléssel játszották a műveket.
ILMA

 

120 éve született Lajtha László

Róla nevezték el a pesterzsébeti zeneiskolát és utca is őrzi a nevét a kerületben. Lajtha László 120 évvel ezelőtt, 1892. június 30-án látta meg a napvilágot. A Gaál Imre Galériában Tomasovszki Katalin, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa tartott előadást a kevésbé ismert, ám jelentős hatású zeneszerző és népzenekutató életéről és munkásságáról.
Már gyermekkorában megmutatkozott kivételes zenei tehetsége, egészen fiatalon kezdett saját műveket komponálni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola mellett Lipcsében, Genfben és Párizsban tanult. A francia fővárosban később is sok időt töltött, a pezsgő párizsi kulturális élet ismert alakjává vált. 1955-ben a Francia Akadémia beválasztotta tagjai közé – ő volt az egyetlen magyar zeneszerző, akit ez a megtiszteltetés ért. Itthon Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal együttműködve kezdett népzenegyűjtésbe. Ezt a tevékenységét 1951-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A Nemzeti Zenede (ma Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) tanára, majd négy évig igazgatója volt. Munkássága során szimfonikus, kórus- és egyházi műveket egyaránt komponált, két filmzenét is írt. Műveihez nagyon nehéz hozzájutni, a legtöbb kottát csak kézirat őrzi.
– Zenekari darabjai olyannyira összetettek, hogy csak a magasabb szintű tanulmányokat folytató növendékeknek ajánlanánk – magyarázta Tomasovszki Katalin, aki remekül szőtte bele a zenei részleteket mondandójába.
SZ.D.

 

Ajándék volt minden perc és óra

Tassonyiné Zalay Lídia magánének tanszakának hangversenyét hallhatta a lelkes, teltházas közönség 2012. május 17-én délután a Gaál Galériában. A koncert címe sok mindent sejtet, ennek megfelelően a műsor gerince operett részletekből állt, de képviselte magát a musical, francia sanzon, és különféle dalok. A gondosan megválasztott, személyre szabott műsorszámok telitalálatok voltak, mindenki remekül szerepelt és láthatóan élvezte, amit csinált. Az est folyamán kevés beszéd volt, sodró lendülettel követték egymást a dalok Horváth Kornél varázslatos zongorakíséretével.
A jól felépített hangverseny fergeteges fináléval zárult. Az elképzelések szerint hagyományszerűen folytatnák ezt a tanév végi Galériához kapcsolódó hangverseny-sorozatot, már a jövő évi koncert körvonalai lassan felvázolódnak. Felhőtlen, hétköznapokból kiemelő élményben részesült az, aki meghallgatta ezt a nagyszerű előadást, amely bárhol megállná a helyét!

 

Felejthetetlen találkozás a régi növendékekkel

Másodszor rendezték meg a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a régi növendékek kiállítását és hangversenyét, amelyet Kocsis Nagy Klára tanárnő álmodott meg. Két éve fő szervezője, egyben ennek a hagyománynak a megteremtője is. Az egykori diákok változatos programmal lepték meg a közönséget.

A rendezvényt a Pesterzsébeti Önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága támogatta, a fővédnökséget dr. Vas Imreországgyűlési képviselő, alpolgármester vállalta. Megjelentek az önkormányzati képviselők és a díszpolgárok.
A rendezvény fanfárral indult: elhangzott Hidas Frigyes szvitjének első tételéből egy részlet a zeneiskola fúvószenekarából alakult kamaracsoport előadásában.
-Büszkeség számomra e rendezvény megnyitása. Az iskola magas színvonalú oktatásának, és a kitartó közös munkának köszönhetően az egykori növendékek gyermekként itt kezdve zenei tanulmányaikat ma zeneművészeti egyetemet végzett művészként, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaként, Operaház szólamvezetőjeként, országos operett és fúvós versenyek kiemelt díjazottjaiként vagy éppen az iskola többszörösen Nívó Díjjal kitüntetett Fúvószenekarának tagjaként tértek vissza, és az iskola hírnevét öregbítve, művészetükkel arra ösztönzik hallgatóikat, hogy hozzájuk hasonlóan örökre szívükbe zárják a zene szeretetét - mondta dr. Vas Imre, aki egyúttal megköszönte az iskola igazgatójának, Csóka Gabriellának és munkatársainak a rendezvény megszervezését.
A régi növendékek közül négy fiatal képzőművész Tamási Fanni, Cseh Barbara, Németh Tamás, Cséza Alexandra állította ki alkotásait - valamennyien Morvayné Németh Márta tanítványai voltak. Az est háziasszonya, Lenkeyné Szabó Ida mutatta be a fiatal művészeket a közönségnek.
Bánki Berta fuvolán mutatkozott be. Bizják Dóra és férje, Zentai Károly négykezest játszottak zongorán. Markgruber Benceeuphoniumon, Fahidi Patrícia hegedűn, Koós-Hutás Áron jazz-trombitán, Hajdu István zongorán, Weisz Nándor ütőhangszeren játszott. Porzsolt Éva énekelt. A műsorban felcsendültek többek között Bach, Debussy, Verdi művei is, illetve a modern darabok közül Elton John szerzeménye.
Harminc grafikát állítottak ki a volt tanítványok, akik között volt ismert zeneművész, fogorvos medikus, illetve gyakorló zenetanár.

 

Tücsök muzsika a Csiliben

Május 10-én fél 10-kor zsúfolásig telt meg óvodásokkal a Csili Színházterme. A színpadon és a nézőtéren egyaránt izgatott várakozás előzte meg a hangverseny kezdetét. Zömmel kicsinyek mutatták be hangszeres tudásukat az apróságoknak. Minden hangszercsalád képviseltette magát a klasszikus és mesedarabokkal, valamint slágerszámokkal tarkított műsorban. A zenélés varázsa átragadt a hallgatóságra is, melyet lelkes tapsviharral honoráltak, így növendékeink megízlelhették a siker örömét.
A hangulat a Vuk dalánál érte el tetőpontját. Egy kis pihenő után, negyed 11-kor kezdődött a kisiskolások számára összeállított műsor, amit hasonlóan lelkes és nagy létszámú közönség előtt mutattak be iskolánk tanulói. A vastaps és ováció itt sem maradt el, bizonyítékául a kisgyermekek zenére való nyitottságának és fogékonyságának. Hosszú évek óta Józsa Istvánné, iskolánk kiváló szolfézstanára szervezi ezeket a hangszerbemutató koncerteket. A műsor összeállításával és vezetésével színes keresztmetszetét adja az intézményünkben folyó zenei oktatásnak, amely kollégáink magas szintű felkészítő munkáját is tükrözi. Fáradhatatlan tevékenysége nyomán sok lelkes kisgyermek jelentkezik iskolánk különböző tanszakaira. Így évről-évre költözik be a zene számos pesterzsébeti család életébe.

 

Tanári hangverseny és kiállítás a Zeneiskolában

Az idei tanévben is megrendezték a Lajtha AMI-ban a tanári hangversenyt. Ezúttal kiállításmegnyitóval összekötve.
Iskolánk régi zongoratanára, tanszakvezetője Bizjákné Újvári Ibolya és unokatestvére, Gálosné Szűcs Emília - saját elnevezésük szerint kerámiakészítők és „festészek" - rendeztek nagyon szép kiállítást kerámiáikból és képeikből.
A kiállítás megnyitójának Bényi Ildikó, az MTV műsorvezetője volt a háziasszonya. Meleg hangú szavakkal mutatta be mindkét kiállító művészt, ismertetve szakmai pályafutásukat, valamint találkozásukat a képzőművészettel. A megnyitót két zenei műsorszám is színesítette, mely átvezetett a soron következő tanári koncertre.


A hangverseny nyitányaként Vivaldi: Concerto Grosso lassú és gyors tétele hangzott el Tóth Anna Zita (fuvola), Györfi Imre (klarinét) és Kocsis Nagy Klára (zongora) avatott tolmácsolásában. Majd Gavrilin, kevésbé ismert orosz zeneszerző két remek négykezese szólalt meg zongorán Porzsolt Györgyné és tanítványa, Gyenge Péter bravúros előadásában. Ezt követően Pável Edit (hegedű) és Balásházi Bálint (zongora) egy modernebb hangvételű darabot, Járdányi: Concertino-ját szólaltatta meg a tőlük megszokott magas színvonalon. 
Oldódásként Kiss Anikó énekelt stílusosan egy remekül összeállított széki népdalcsokrot. Visszakerülve a középkorba egy színes hangszerelésben felcsendülő dallam átiratot hallhattunk Konsztantyinova Marija (hegedű), Kürti László (citera), és két növendék:Bányai Klaudia (gitár), valamint Süki Ádám (bőgő) tolmácsolásában.
Ezután egy humorosan bájos kettős csendült fel Mozart: Figaro házasságából, Suzanna és Figaro duettjét énekelte Kiss Anikó ésBalásházi Bálint Porzsolt Györgyné zongora kíséretével. Romantikus „vizekre evezve" hallhattuk Schumann: Fantázis darabját. Györfi Imre klarinéton, Andrásiné Karmanóczki Tünde zongorán játszotta szépen, karakteresen.
Ezután mutatta be Balásházi Bálint Verdi: Traviata-egyvelegét. A népszerű dallamokat virtuóz módon szólaltatta meg. Fergeteges volt a záró szám, újabb négykezes, Dvorak: Szláv Tánca hangzott el Andrásiné Karmanóczki Tünde és Bogár Zsófia fölényes előadásában.
Végül meglepetés műsorszámként következett egy nagyszerű átirat, melyet Gaál Zsolt fuvolatanárunk készített a Macskafogó c. film egyik betétdalából. Csóka Gabriella, Tóth Anna Zita, Kiss Ágota fuvolán, Gaál Zsolt altfuvolán, valamint Földi Gergely és Takács Donát gitáron adta elő a darabot érzékletesen visszaadva a film hangulatát, melyet felismerve a közönség örömmel üdvözölt.
Ez az est színvonalasan társította a két művészeti ágat, a képzőművészetet és a zenét.

 

Kedvenceiket adták elő

A Magyar Költészet Napja alkalmából a Társulat - Pesterzsébet közéleti szereplői, képviselői, közalkalmazottai - adott műsort a Gaál Imre Galériában. A fellépők kedvenc műveiket adták elő.


A műsort  Dr. Vas Imre alpolgármester nyitotta meg. Ezt követően az előadók, Rózsavölgyi Ildikó, Hordósné Futó Ilona, Dr. Sturcz Zoltánné, D. Udvary Ildikó, Dr. Nagyné Koczog Tünde, Csasznyi Márton, Zalay Lídia, Horváth Kornél, Komoróczy László, Csóka Gabriella, Balásházi Bálint, Kiss Anikó, Virág László léptek a hallgatóság elé. 
Verset, prózát, zenés produkciókat adtak elő. József Attila: Azt mondják, Örkény egypercesei, Massanet: Elégia, széki népdalok - többek közt ezek szerepeltek a műsorban. A Társulat és a közönség közös énekkel zárta a Költészet Napi rendezvényt. 

SZ.A.

 

Jótékonysági hangverseny a Zeneiskolában

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek és barátainak jótékonysági célokra rendezett hangversenyét hallhattuk 2012. március 20-án este, a Zeneiskola Máté János termében. Ezzel a koncerttel az iskola Alapítványát támogatták az est szereplői.
Széles skálájú, színes műsort állítottak össze erre az alkalomra. Bachtól Vivaldin, Mozarton, Kreisleren át, Joplinig ívelt a zenei korszakok hídja, amelyet ezen a fantasztikus előadáson élvonalbeli művészeink mutattak be nekünk. Az említetteken kívül más szerzők művei is elhangzottak. Különlegesen szép volt a hangzás, mint az arany a napfényen, úgy csillant fel a trombita és a harsona hangja a vonósok közül. Két hegedű, mélyhegedű, gordonka, bőgő és a két rézfúvós hangszer alkotta a kamarazenekart. A zenei részek között a művészek irodalmi vénája is megmutatkozott, hiszen három hangszerekkel, illetve zenével kapcsolatos írást ismerhettünk meg előadásukban Örkény István, Molnár Ferenc, valamint Karinthy Frigyes tollából, melyek könnyeden, szórakoztatóan színesítették a műsort.
A hangversenyen fellépő művészek: Fejér András harsonaművész (Deutches Orchestra Berlin szólóharsonása), Ács György hegedűművész (Camerata Salzburg kamarazenekar).  A Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai: Molnár Zoltán trombitaművész, Kozák Zoltán nagybőgőművész, Prőhle Katalin hegedűművész, Porzsolt György brácsaművész, Bajner Zsuzsanna csellóművész.

Ami a legcsodálatosabb volt ezen a rendezvényen, hogy ezt az együttest nem csak a zene szeretete, hanem a barátság is összefűzi! E tény fontosságának hangot is adott Fejér András harsonaművész. Biztos vagyok benne, hogy a megjelentek számára különleges élményt jelentett ez a csodálatos koncert. A fellépő művészeknek nagyon köszönjük a magas színvonalú produkciót és szeretettel várjuk őket más alkalommal is.

 

Nívódíjas Ütőseink

A Fővárosi Ütőfesztivált idén 19. alkalommal rendezték meg. A nagy múltú versenynek tizedszer adott otthont a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A kerületi résztvevők közül többen is nívódíjban részesültek. A fesztiválra Budapestről, tíz kerület tizenegy zeneiskolájából érkeztek növendékek. 
– Szerettük volna emlékezetessé tenni a jubileumi alkalmat, ezért egy meglepetés műsorszámmal nyitottuk meg az idei rendezvényt: iskolánk ütősei együtt léptek színpadra a fúvószenekarunkból alakult kamaraegyüttessel – mondta Csóka Gabriella, a Lajtha László AMI igazgatónője.
A pesterzsébeti zeneiskolából egyéni produkcióval Mizsák Benjámin és Kaszab Sebő, duóban pedig Szűcs Benedek és Tóth Miklós lépett színpadra. A lajthás diákok előadásában emellett három kamara műsorszámot is láthatott a közönség.
– Tehetség és szorgalom kérdése is, hogy kiből lesz igazán jó ütőhangszeres előadó. Fontos a kitartás, és az embernek mindig egy kicsit meg kell haladnia önmagát – mondta Holló Aurél ütőművész, a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, a zsűri elnöke. Az egész napos versenyen számos érdekes hangszer szólalt meg a színpadon: a különféle dobok és cintányérok mellett a különleges hangzású marimba is nagy szerepet kapott a fesztiválon.
Szűcs Dóra

Erzsébeti sikerek:
Szóló kategóriában nívódíjat kapott: Kaszab Sebő, kiemelt nívódíjat kapott: Mizsák Benjámin.
Duó kategóriában kiemelt nívódíjat kaptak: Szűcs Benedek és Tóth Miklós.
Kamara kategóriában dicséretet kaptak: Bodnár Gergő, Dominguez Elier, Mizsák Benjámin, Porkoláb Eszter. Nívódíjat kaptak: Borbély Bence, Dargai-Kis Vajk, Hegedűs Botond, Kaszab Sebő, Kovács Álmos, Kozák Botond, Bodnár Antal Gergő, Mizsák Benjámin, Tornyossy László.
Kiemelt nívódíjat kaptak: Bálint Barbara Ning, Borbély Bence, Mizsák Benjámin, Lőrincz Zoé Piroska (a zongoristák felkészítő tanára: Porzsolt Györgyné).
A kiváló felkészítési munkáért jutalomban részesült: Mizsák István ütőtanár. A kiváló rendezésért jutalomban részesült: Lajtha László AMI

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!