Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Rólunk írták

Pünkösdi koncert a Gaál Imre Galériában (2014)

A Canto Armonico Kamarakórus az idén is nagyszerű, immáron hagyományosnak számító pünkösdi koncertet adott a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában Rózsavölgyi Ildikó és Balásházi Bálint vezényletével.
Hegedűszólót játszott Pável Edit, a Lajtha László Művészeti Iskola hegedűtanára. Az előadásnak stílszerűen "Canto és barátai" címet adták. A produkcióban a József Attila Általános Iskola tanulói is részt vettek. A kórus pünkösdi dalok bemutatásával kezdte a programot, majd Rózsavölgyi Ildikó néhány pünkösdi szokást elevenített fel. A programot Praetorius csengőhangú című művével nyitották meg, ezután felcsendültek Bárdos Lajos és Karai József szerzeményei. A kórus összehasonlításban több operettdallam, valamint népdal is felhangzott, míg Szabó Dániel katonadalokat énekelt. A fővárosi népdaléneklési versenyen aranyminősítést nyert duettben éneklő Bánfi Anna és Kovács Réka (József Attila Általános Iskola) galgamenti népdalokat adtak elő. Zongorán kísért Balásházi Bálint.
IM

 

Interjú Balásházi Bálinttal, a Canto Armonico Kórus egyik karnagyával

Interjú Balásházi Bálinttal, a kórus egyik karnagyával
-Mikor alakult  a kórus?
-2005 karácsonyán, tehát már majdnem 10 éve. Egykori József Attilás tanítványok, szülők kérésére alakult meg a kórus. Folyamatosan bővülünk új tagokkal, fontosnak tartjuk a fiatal tehetségek felkarolását. 
-Milyen típusú dalokat adnak elő?
-A kórus repertoárját a reneszánsz kortól napjainkig írt kórusművek ölelik fel. Törekszünk arra, hogy a XX. századi magyar művek és népdalfeldolgozások se maradjanak ki műsorainkból. 
-Hogyan történik egy darab kiválasztása?
-A kórusnak két vezetője van, Rózsavölgyi Ildikó, aki a József Attila Általános Iskola felsős „Tavasz hangok" kórusának is karnagya, énektanára, és én, aki a zeneiskola tanáraként dolgozom. A kórusműveket felváltva hozzuk és tanítjuk be. A zongorakíséretet legtöbbször én biztosítom, így ezeket a műveket általában Ildikó vezényli. Természetesen az énekkar tagjai is javasolhatnak dalt, amit szívesen énekelnének.
-Hány tagú a kórus?
-A kórus létszáma 20-25 fő közé tehető, de rendszeresen szoktunk vendégművészekkel, zenekarral is együtt dolgozni. Fontos kiemelni, hogy mi egy kamarakórus vagyunk. A társaság nagy része kötődik a József Attila Általános Iskolához; szülők, jelenlegi vagy egykori diákok, az iskola pedagógusai és a zeneiskola tanárai. 
-Ki kerülhet be a kórusba?
-Bárki, aki kedvet érez hozzá és szívesen énekel egy jó, összetartó közösségben. Örömmel fogadjuk új tagok jelentkezését is.
-Mik a jövőbeli tervek?
-Továbbra is aktív részvétel a kerület kulturális életében - Pesterzsébeti Művészeti Napok, Erzsébet napi kórushangverseny, Reformkori napok, kiállítás megnyitók, kerületi ünnepségek. Évek óta a Kossuth Társasággal utazunk országos dalköri találkozókra, valamint részt veszünk a Csili Népdalkör által szervezett országos népzenei találkozókon. Szívesen fellépnénk több vidéki városban is. A kóruséneklés öröme, a zene szeretete reményeink szerint még hosszú ideig összetart bennünket.
Nagybányai-Nagy Blanka

 

Tanári hangverseny a Zeneiskolában

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában április 1-jén fordított napot tartottak. A tanárok játszottak a diákoknak és természetesen az ilyenkor jellemző bolondozás sem maradhatott el. Nagy nevetést váltott ki Zerkovitz: Gyere, te Nímand című örökzöld kupléja.
A hangversenyterem zsúfolásig megtelt, akiknek nem jutott ülőhely, azok örömmel állták végig a majdnem két órás koncertet. Felcsendültek Vivaldi, Bach, Dvorák, Haydn, Mendelssohn művei. Delibes Pizzicato Polkája hatkezes zongoraátiratban hangzott el.
Az est meglepetéseként a zenetanárok más hangszereken is bemutatkoztak, mint amit az iskolában tanítanak. A zongoratanárok marimbán, esőboton, dobon, és vibrafonon játszottak, míg a fuvolatanár harangjátékon brillírozott. A klasszikus zene mellett tréfás népdalokat is énekeltek citerakísérettel, majd néptánccal kedveskedtek a hallgatóságnak; még az igazgató asszony és az igazgatóhelyettes is beállt karikázót táncolni. Tassonyiné Zalay Lídia műsorvezetőként és énekesként is gondoskodott a jó hangulatról.
A tanárok több hétig titokban gyakorolták a produkcióikat, hogy meglepetést szerezhessenek, amit a közönség ujjongó tapssal jutalmazott.
IM

 

Nívódíjat kaptak a Lajthások

Március 1-jén a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola rendezésében megtartották az "Iskola kapun kívül" elnevezésű XXI. fővárosi ütőfesztivált.
A rendezvényen tizenegy fővárosi zeneiskola képviselte magát. Vicziánné Simándi Éva, a pesterzsébeti zeneiskola igazgatója köszöntötte a vendégeket. A főváros számos zeneiskolájából jöttek diákok a felkészítő tanáraikkal együtt.
A szereplő gyermekek klasszikus és kortárs zeneszerzők műveiből választottak szóló és kamaraszámokat.

 
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen nagyszerű produkciók közül kellett választania. A zsűri elnöke Angyal Zsuzsa, a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőtanára, tagjai: Fazekas László, valamint Nemes Tibor ütőtanárok voltak.
A pesterzsébeti zeneiskolások ütősei valamennyien sikeresen szerepeltek, szóló és kamarazene kategóriában egyaránt nívódíjat kaptak. Felkészítő tanáruk Mizsák István volt, aki évtizedek óta végzi magas színvonalon pedagógiai munkáját.
IM

 

Önfeledt babakoncert

Önfeledt játék helyszíne volt a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola nagyterme március 6-án. A Születés Hete című programsorozat „Apa csak egy van" című rendezvénye keretében összegyűltek az apróságok egy kis zenélésre.
Juhos Orsolya, a Mackóskuckó megalapítója valaha a zeneiskola diákja volt. Az ő kezdeményezésére a zeneiskola nyitott volt, szívesen fogadta be a kicsinyeket és olyan műsort állítottak össze, ami az óvodáskorúaknak is egyöntetűen tetszett. Mintegy 100 kisgyerek jelent meg szüleivel együtt. A rendezvényen részt vett Szabados Mária és kislánya is.


A zeneiskola tanulói közül a legkisebbek citerán, hegedűn, fuvolán zongorán klasszikus darabokat Brahmstól Glinkáig, valamint népdalokat játszottak. A nagyobb diákok énekeltek - szólóban és duettel is. A nagy ho-ho-horgász című dalt többször is megismételték. A közös örömzene összekötötte a szülőket, kicsiket és nagyokat, diákokat és tanárokat egyaránt. A zenés foglalkozás végén Juhos Orsolya stílszerűen kézzel készített mackót ajándékozott minden résztvevőnek, az ifjú művészeknek pedig emléklapot adott, amellyel köszönetét fejezte ki.
ILMA

 

Hangszert újítanak fel az adományból

Február 25-én Vass István zongoraművész adott jótékonysági koncertet a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában. Vicziánné Simándi Éva, a zeneiskola igazgatója elmondta, hogy a támogatásból hangszert kívánnak felújítani.A hangversenyen a zongorairodalom remekművei hangzottak el, többek között Domenico Scarlatti, Liszt Ferenc, Claude Debussy, Fréderic Chopin művei. A fiatal zongoraművész virtuóz játéka magával ragadta a közönséget, a hallgatóság újra és újra visszatapsolta. Az elhangzó darabokról rövid ismertetőt tartott Hegyes Ádám, Vass István egykori zeneakadémiai évfolyamtársa. 
Mint lapunk megtudta: a művész tavaly diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, jelenleg a soroksári zeneiskola tanára. Tavasszal nemzetközi zongoraversenyre készül, amelyet Szegeden rendeznek meg.
ILMA

 

Közös hangverseny

A csepeli Egressy Béni Alap- és Középfokú Zeneművészeti és Színművészeti Szakközépiskolája, illetve a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola közös hangversenyére került sor január 27-én a zeneiskola Máté János termében.
A koncert első részében a pesterzsébeti zeneiskolások mutatkoztak be, a második részben pedig a csepeli gyerekek csillogtatták meg hangszeres tudásukat. A hangverseny fanfárral indult. A diákok klasszikus és modern műveket játszottak gitáron, zongorán, fuvolán, harsonán, tárogatón. A csepeli zeneiskolásoknál könnyűzenei tanszak is működik, ennek a repertoárjából is kaptunk ízelítőt, illetve a román népzenéből mutattak be érdekes zenei megoldásokat tárogatón és furulyán.
IM

 

Adventi Est

Adventi estet tartottak december 4-én a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában, amelyet a múzeum rendezett a Kossuth Társasággal összefogva. Dr. Sturcz Zoltánné, a Kossuth Társaság elnöke vállalta a műsorvezető szerepét. Az eseményen részt vett Földesi Gyula országgyűlési képviselő, Juhász Lajosné alpolgármester, Marton Sándorné, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke. D. Udvary Ildikó múzeumigazgató megköszönte a társintézmények vezetőinek, hogy egész évben segítettek a színvonalas programok elkészítésében.


Az adventi esten felléptek:
- Bella Péter tekerőlant
- Pócsik Viktor citera
- Canto Armonico kórus Rózsavölgyi Ildikó és Balásházi Bálint vezetésével
- Újhelyi Andrea szoprán és Barlay András bariton
- Lajtha László AMI vonószenekara Balásházi Bálint és Pável Edit vezetésével
- A trombitás darabokat Vass István trombitaművész, a Lajtha AMI egykori növendéke és jelenlegi tanára adta elő

 

Kiállítás és Jótékonysági koncert

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában október 17-én Simon M. Veronika Cserhát- és Munkácsy-díjas KUNST MEISTER festőművész kiállítását és a Mozaik Kamaraegyüttes hangversenyét láthatta-hallhatta a nagyérdemű közönség. A művészek az est bevételét a zeneiskola alapítványa számára ajánlották fel.


Vicziánné Simándi Éva, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a tanévben zajló jótékonysági rendezvények bevételéből az iskola 13-as termének zongoráját szeretnék felújítani.
A kiállítást Enyedi Béla Krúdy-díjas szépíró nyitotta meg, akitől megtudtuk, hogy a festőművésznek eddig több mint 600 egyéni kiállítása volt Bécstől kezdve NewYorkon át Los Angelesig. Simon M. Veronika az ország különböző részein tart Nyitott Műterem és Festészeti Kurzusokat. Most közel 40 képét állították ki a zeneiskolában, melyek november 15-ig lesznek láthatóak a zeneiskolában.
A művésznő és négy tanítványának egy-egy festménye árverésre kerül, melyekre nyílt licit formájában lehet ajánlatot tenni 2014 tavaszáig. A többi alkotás is megvásárolható, aminek bevételéből a festő képenként 10 ezer forintot ajánlott fel az zeneiskola javára.
A pesterzsébeti zenebarátok, a diákok és a tanárok a Mozaik Kamaraegyüttes produkcióját hallhatták, akik a tavalyi évben is nagy sikerű koncertet adtak. A kitűnő muzsikusok barokk és klasszikus műveket szólaltattak meg, melyekkel óriási sikert arattak. Valamennyien hivatásos zenészek: Molnár Zoltán, Pröhle Katalin, Porzsolt György, Bajner Zsuzsanna és Kozák Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok, míg Ács György a Salzburgi Mozarteum Kamarazenekar, Fejér András a Berlini Filharmonikusok kiváló muzsikusa.
ILMA

 

Zenetörténeti előadások a Lajthában

Gyönyörű előadáson vettünk részt ma este 18:30-kor, a XX. kerületi Lajtha László Zene és Művészeti Iskolában, egy nyílt zenetörténeti óra keretében. Az előadó Tomasovszki Katalin zenetanár és előadóművész volt. Az est témája az opera története és bemutatása Giuseppe Verdi, a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője életén és művein keresztül.
A műsor festményekkel, filmbejátszásokkal, Katalin és egyik tanítványa élő zenei előadásával volt gazdagítva. A nyílt órán az iskola hallgatói mellett más érdeklődők is részt vehettek. Ajánljuk az estet azoknak is, akik közel szeretnének kerülni a klasszikus zenéhez Katalin finom lelkén és nagy szakmai tudásán keresztül.
A zenetörténeti előadássorozat következő időpontja 2013. október 15. kedd 18:30
forrás: Zaicsek Gábor
 

 

Eseménynaptár

2018. március
H K Sze Cs P Szo V1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!