Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Rólunk írták

Családi hangverseny a Zeneiskolában

Tizenharmadik éve rendezi meg kiemelt koncertjei sorában a családi hangversenyt a zeneiskola. Az idei tanévben március 7-én gyűlt össze a lelkes közönség erre az eseményre az intézmény Máté János termében. 
A nagyszerű ötlet Szabados Jánosné zongora-szolfézstanárunktól származik, és bátran állíthatom, sokak véleménye szerint ez a legmeghatóbb a koncertek sorában.
Egy hangszer megszólaltatása öröm a gyerekek számára, ennél már csak az szerez nagyobb boldogságot, ha többen muzsikálnak együtt. Ezt az élményt csak fokozza, ha testvérrel, szülővel, nagyszülővel szerepelhetnek. 
Öröm volt látni az izgalommal teljes komolyságot, figyelmet, elkötelezettséget, amellyel az est szereplői bemutatták műsorukat. Színes volt a program, a népdaloktól a barokk és klasszikus darabokon keresztül a könnyedebb műfajig hallhattunk szép hangon, színvonalas technikai felkészültséggel megszólaltatott karakteres műveket. A hangszerek széles skálája szólalt meg ez alkalommal is: zongora, hegedű, mélyhegedű, gordonka, furulya, fuvola, klarinét, gitár és marimba.
Gyönyörű együtt-hangzásokat élvezhetett a közönség, például a furulya gitár, fuvola hegedű, vagy fuvola klarinét esetében.
Minden szereplő példát mutatott a felkészülő munkából, az egymásra való odafigyelésből, a lelkesedésből és a szívből való muzsikálásból. Szép este volt.

 

 

Felvételiző növendékeink sikerei

Örömmel értesültünk, hogy iskolánk mindhárom pályára készülő fiatal tehetségét felvették művészeti szakiskolába.

  • Berecz Dóra fuvolista tanulónkat a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába (tanára: Kiss Ágota, Maróczy Gabriella, Pregun Tamás)
  • Borbély Bence Regőt jazzdob szakra a bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába (tanára: Mizsák István, Maróczy Gabriella)
  • Mező Ernő Richárd tanulóz gitár szakra a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába (tanára: Földi Gergely, Tomasovszki Katalin

Gratulálunk a sikeres felvételikhez!

 

Országos Lajtha László műveltségi vetélkedő

A Budapest XX. Kerületi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola fontosnak tartja névadója munkásságának megismertetését az ifjúsággal. Ezt az igényét először 2004-ben juttatta kifejezésre az I. Országos műveltségi vetélkedő keretében. A kezdeményező zeneiskola tanári kara és a vetélkedő szervezője, Tomasovszki Katalin szolfézstanár a már jól bevált tapasztalat alapján úgy döntött, hogy idén is egy élményt jelentő műveltségi verseny formájában célozzák meg Lajtha László munkásságának ismertetését. Az idei vetélkedő az ismeretek széleskörű gyarapítása mellett, korunk technikai lehetőségeinek használatára, a diákok előadói készségének fejlesztésére buzdította a benevező csapatokat. Természetesen az éneklés idén sem maradhatott el.

A február 24-én megrendezett versenyen Budapesten kívül Szentesről és Biatorbágyról is érkeztek csapatok. 
A jól előkészített, változatos feladatoknak köszönhetően a vetélkedő vidám, inspiráló légkörben zajlott. A meghívott szakmai zsűri (Solymosi Tari Emőke zenetörténész, Lajtha kutató elnökletével) plusz pontokkal jutalmazta a rendkívül felkészült csoportokat. Valamennyi gyermek csapatban és egyénileg is bizonyított. A tanulók jutalmazását többek között a zeneiskola alapítványa, a Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány biztosította.

A pesterzsébeti csapatok rendkívül eredményesen szerepeltek az országos versenyen:

Az általános iskolások kategóriájában: 
•    II. helyezést szerzett az „ERDÉLY” csoport: 
Jakab Dóra, Kmeczó András, Szmolek Panna, Sós Norbert, Orbán Zsófia 
(felkészítő tanár: Balásházi Bálint)

•    különdíjas lett a „ZENEDE” csapat”:
Gálfi Anna, Sós Róbert, Soós Levente, Nagy Anna Boglárka, Vidra Borbála 
(felkészítő tanár: Balásházi Bálint ) 

A gimnazisták kategóriájában: 
•    II. díjat szerzett a „HONGRIE HOMMAGE” csapat:
Kmetty Natália, Kuti Lilla, Nagy Ambrus, Sáfrány Patrícia
(felkészítő tanár: Kovács Katalin)

Gratulálunk a szép sikerekhez!

Lajtha vetélkedő

 

Fővárosi ütőfesztivál

A pesterzsébeti zeneiskolában február 27-én, idén 13. alkalommal került megrendezésre a Fővárosi Ütőfesztivál, a több évtizede megrendezett találkozót idén átnevezték, és a tavaly elhunyt neves ütőtanárra emlékezve Konrád Péter Ütőfesztiválnak nevezték el. Emléke előtt tisztelegve a verseny után az általa alapított Belvárosi Ütőegyüttes lépett fel az iskolában.
A verseny rendezését a Lajtha László Művészeti iskola és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége közösen vállalta. A Fesztiválon tizenkét budapesti zeneiskola versengett. 
Kerületünk ütősei az előző évekhez hasonlóan nagyszerűen szerepeltek Mizsák István ütőtanár vezetésével. Szóló kategóriában Mohácsi Benjámin és Mizsák Benjámin is a legmagasabb elismerést, kiemelt nívódíjat kapott, Borbély Bence dicsérettel zárta a versenyt. Kamarazene kategóriában nívódíjjal jutalmazták a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészei Iskola kamaracsoportját is.
Minden erzsébeti ütős növendék felkészítő tanára Mizsák István, aki kiváló munkájáért tanári különdíjban részesült

 

 

Farsangi hangverseny és kiállítás

Kiállítással egybekötött koncertet rendezett a Lajtha László Zeneiskola az intézmény Máté János termében 2016. február 16-án. Iskolánkban hagyománnyá vált e két társművészet összekapcsolása hangverseny és képkiállítás keretében.
Balásházi Bálint intézményvezető megnyitó szavai után Páljános Erzsébet festőművész kiállítását Martsa Piroska restaurátor, animátor nyitotta meg. Szavaiból kiderült, hogy hét éves barátság fűzi össze a festőművésznővel. Ezt hallhattuk közvetlen, humorral átszőtt érdekfeszítő és szakavatott szavaiból, amelyekkel bemutatta a képeket.
A kiállítás megnyitása után kezdetét vette a hangverseny. Első műsorszámként egy csodálatos zongoramű, Debussy Arabesque-je hangzott el meseszép hangon. Érzékletesen tükrözte a festmények csodálatos, puha színeit, hangulatát. A koncerten a kis zenész-palánták mutatkoztak be először különböző műsorszámokkal. Cselló, zongora, furulya, trombita darabokkal adtak elő, melyek színesen adták vissza a farsangi hangulatot. Ugyanezt jelenítette meg egy-egy farsangi maszk, jelmez. Nagyszerű előadásban csendültek fel a Gershwin-dalok, karakteres volt a négykezes.
A hangverseny második felében idősebb növendékek mutatkoztak be klarinéton, fuvolán, dobon és zongorán. Itt már nagyobb lélegzetű, nehezebb műveket hallhatott a közönség szép hangon, jól formált, remek technikai felkészültségű előadásban.
Jó hangulatú, szép élményt nyújtó esten vehetett részt a közönség, amely egyaránt dicsérte a növendékek, a felkészítő tanárok és a zongorakísérők színvonalas munkáját.
Sz. Zs.

 

Jótékonysági hangverseny

November 26-án Vass István zongoraművész jótékonysági hangversenyt adott a zeneiskola Máté Jánosról elnevezett alapítványa javára. A szép számmal összegyűlt közönség abban a szerencsében részesült, hogy betekintést nyerhetett a művész nemzetközi zongoraversenyre való felkészülésébe, mely Bulgáriában lesz decemberben.

Az esten Bartók és Liszt műveket hallhattunk egy kiváló zongorista tolmácsolásában. A verseny anyaga Bartók: II. Burlesque, Liszt: Manók tánca (Koncertetűd), Scherzo és Induló, Spanyol Rapszódia, valamint Bartók: Szonáta c. műveiből tevődött össze.
A műsorvezető, Hegyes Ádám részletesen, érdekfeszítően ismertette a darabokat, felhívva a figyelmet a művek érdekességeire, ezzel elnyerve a jelen lévő gyermekek tetszését is. Különösen a Manók tánca c. darab meseszerűségének kiemelésével tudta lekötni a kis növendékek figyelmét.
Vass István zongoraművész nagyon szép hangon, briliáns technikával szólaltatta meg e rendkívül nehéz műveket. Érthetően tagolva, szépen formált darabokat hallhattunk lebilincselő előadásban.
Sz. Zs.

 

A forradalom eltiprásának gyásznapja

Az '56-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségsorozat zárásaként november 4-én a Pesterzsébeti temetőben tartottak gyásznapi emlékezést és koszorúzást, végezetül pedig az Országzászlónál leengedték a lyukas lobogót.

Somogyváry Géza, Pesterzsébet díszpolgára, az egykori ’56-os Nemzeti Bizottság elnökségi tagja temetői beszédében kiemelte: még most is emlékszik a napra, november 4-re, amikor összegyűltek a tanácselnök szobájában, megvitatni a hogyan továbbot, a forradalom jövőjét. Elmondta: a két nappal azelőtti eisenhoweri beszéd nem került szóba, pedig akkor árulták el az országot. Az egykori amerikai elnök ugyanis azt mondta: a magyarok harcát csodáljuk, de a magyarok nekünk nem szövetségeseink.
Czakó Gábor Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz című költeményét szavalta. Őt Balásházi Bálint és Kiss Ágota, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak előadása követte.A temetői megemlékezést követően a kopjafás parkban levonták az ötvenhatos lyukas lobogót.

 

Reformkori hangverseny a romantika jegyében

Szeptember 19-én 10 órakor a Gaál Imre Galériában kezdődött a Kossuth Társaság és a Pesterzsébeti Múzeum által immáron hetedik alkalommal megrendezett Reformkori Nap. A hagyományokhoz híven idén is volt felvonulás, koszorúzás, képzőművészeti utcatárlat, süteménykészítő verseny, reformkori ebéd és ünnepi műsor. A gyermekeket egész nap kézműves foglalkozások és bemutatók várták.

A délutáni ünnepi hangversenyt a Gaál Imre Galériában Fekete Katalin, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság elnöke nyitotta. Felléptek: a Canto Armonico Kamarakórus, Balásházi Bálint és Pável Edit, Bella Péter, Horváth Kornél, Karmanóczki Tünde, Kiss Anikó, Újhelyi Andrea, Barlay András, Kónya Márton, valamint Tassonyiné Zalay Lídia tanítványai. A koncert zárásaként a Pesterzsébeti Városi Vegyeskart hallgathatta a közönség, Balásházi Bálint közreműködésével.

Reformkori hangverseny

 

Elkezdődött a térzene

Július 3-án a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekarának koncertjével kezdődött a nyári térzenei sorozat. Pesterzsébet Önkormányzatának hagyományos programján Szabados Ákos köszöntötte az érdeklődőket és a zenészeket, akik a nagy meleg ellenére hozták formájukat, és színvonalas, jó hangulatú koncertet adtak. Térzene augusztus 28-áig lesz, most pénteken, 10-én a Készenléti Rendőrség Zenekara big band muzsikával szórakoztatja a zenekedvelőket. (fotó: Bajnoczi István)

 

Egy boldog hét a Lajthában

A pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában mozgalmas, örömteli esemény zajlott a nyári szünet második hetében. Június 22-e és 26-a között ötvenöt tanuló részvételével először rendeztek zenei tábort az intézményben.

A tábor előkészítésében és lebonyolításában Csala Éva főszervező zenetanár mellett az iskola majdnem minden tanára részt vett, ennek köszönhetően a mindennapos hangszeres órák mellett rendkívül igényes és színes programok várták a gyerekeket. A muzsikáláson túl kézműves foglalkozásokkal, vetélkedőkkel, csapatépítő játékokkal és közös kirándulással erősítették a gyermekek közösségi szellemét. A tábort közös műsorszámokból és kamaraegyüttesek produkcióiból álló koncerttel zárták.
A hét élményeiről leghitelesebben a résztvevő gyerekek szólhatnak, ezért idézzük a vetélkedők győztesének, a Jazz Eper csapatnak élménybeszámolóját: „A csapat minden tagja pozitív élménnyel gazdagodott. A közös munkát is nagyon élveztük. Hétfőn Ili nénivel megismertük egymást. Jó ötlet volt játékosan összeismertetni a csoportokat. A szerdai programok (Operaház, ROSÉ Hangszerész műhely, Liszt Ferenc Emlékmúzeum, Zeneakadémia) mindenki tetszését elnyerték. Jó volt látni, hogy a legkisebbeket is lekötötték a körbevezetések. Sokat tanultunk, mégsem unatkoztunk – megérte. A csütörtöki előadást a keddinél is jobban élveztük – pedig a táncbemutató is nagyon érdekes volt-, talán a téma miatt, ami minden bizonnyal közelebb állt hozzánk. A pénteki napon már gőzerővel próbáltunk az esti fellépésre – a mai este meghozza majd az egész heti munka gyümölcsét. Hogy miért nincs semmi negatív élmény, kritika a lapon? Egyszerűen ilyesmit a csapat semelyik tagja sem tapasztalt. Szeretnénk megköszönni a tanárok munkáját: ők vigyáztak ránk, segítettek, és nélkülük ez nem az az élvezetes élményekkel teli hét lett volna, ami.”

 

 

Eseménynaptár

2017. december
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!