Budapest XX. Kerületi
(061) 285-3420 Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Telefonszáma
lajthazene[KUKAC]gmail[PONT]com Budapesti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Email címe
010503020607080910

Zeneiskola Videó Archívum

Bemutatkozó film (2000)Bemutatkozó film (2001)Alkotóműhely Shakespeare nyomában
 

Multimédiás előadások

Multimédiás előadások

 

Minősítési oklevél

 

 

Főoldal | Rólunk írták

Dalokkal ünnepeltek

„Megfogyva bár”, de annál nagyobb érdeklődéssel gyűlt össze a zenekedvelő közönség a Lajtha László AMI Máté János termében, hogy együtt ünnepeljen a zene Világnapján.
Az est háziasszonyának, Pável Editnek remek összekötőszövegei között gyöngyszemekként csendültek fel a zeneművek. Elsőként Mizsák Benjámin Bach Rondóját szólaltatta meg kedvenc hangszerén, marimbán. Kuti Bea Chopin egyik variációs művében mutathatta meg tehetséges fuvolajátékát. A rézfúvós tanszakot Hertlein Áron képviselte, aki Massenet: Thais Meditation című művét gyönyörű tenorkürt-játékával tolmácsolta. A koncerten zongora kísérőként közreműködött Porzsolt Györgyné és Czender Ágnes. Felkészítő tanárok voltak: Mizsák István, Gaál Zsolt és Kolossa András. A hangverseny záróakkordjaként az iskola egykori zongorista növendéke, Vadászi István művészi színvonalú előadásával kápráztatta el a hallgatóságot.
A zene világnapja – Az UNESCO Yehudi Menuhin javaslatára 1975-ben nyilvánította a zene világnapjának október elsejét. Azóta a világ minden pontján – így Pesterzsébeten Zeneiskolánkban is – ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.
Lajtha AMI Vezetősége

 

Második reformkori nap

A Kossuth társaság Kossuth Lajos születésnapján, névadójuk és gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulóján, szeptember 18-án, immáron második alkalommal hívta városunk polgárait, reformkori napi rendezvényére.
Az időjárás lehetett volna kedvesebb is, a nap kezdetén még esővel riogatott, de délutánra már a nap is elő-előbújt. A korán kelők kissé értetlenül lesték a Kosuti és Nagy Győry István utca sarkán korabeli viseletben gyülekező polgárokat, majd amikor a résztvevők a Gaál Galériába indultak, hogy Szabados Ákos köszöntő szavai után meghallgassák dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának előadását, melyet a „A döblingi Széchenyi és a londoni Kossuth” címmel tartott, néhányan feledve a délelőttre tervezett bevásárlási terveket, már csatlakoztak is a menethez. A kimerítő és sok-sok újdonságot felvillantó előadás után résztvevők virágokat helyeztek el a Széchenyi- és Kossuth- szobornál, majd a Csili étterem, önköltséges áron Unger Károly Pesterzsébet díszpolgárának, a Szakács Egyesületének Világszövetségének örökös tagjának receptjeinek felhasználásával, reformkori ételekkel kedveskedett. A teljesség kedvéért álljon itt: a menüben töltött pulykamell Széchenyi István módra és Kossuth-kifli szerepelt. (Széchenyi Nagycenken budai és bécsi konyhafőnökökkel készítette az ételt, melyben a pulykamell mellett csiperkegomba, kacsamáj, konyak, bacon szalonna, étolaj, forrázott kelkáposztalevél, tejszín, alma, őrölt fehérbors, majoránna és só is van.)
Kossuthról egyébként a hálás utókor több ételt is elnevezett, olyat is, amit sosem kóstolt, a Kossuth-kifli azonban valóban a kedvence volt. Aki kihagyta a reformkori ebédet, az sem unatkozhatott, hiszen a Városháza előtt kézműves bemutató foglalkozásokkal múlathatta az időt, volt nemezelés, gyöngyözés, üvegfestés, szövés, öltöztetőbabázás, míg a délután a Lajtha László Zeneiskolában telt, ahol „Erkel és a nemzeti romantika” címmel ünnepi koncerttel szórakoztatták a szépszámú érdeklődőt. A fellépők között a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola-, a Lajtha László Zeneiskola ifjú művészeit, valamint a Canto Armonico kórust köszönthettük.
Kossuth-kifli:

Aki kedvet kapott a Kossuth-kifli elkészítéséhez, annak Komsa Anna receptje segít: 3 tojás súlyú vajat, 3 tojás súlyú zsírt, 5 tojás súlyú cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, csipetnyi sót habosra keverünk, hozzáadunk egyenként és állandóan keverve 5 tojássárgáját. Azután az 5 tojás fehérje kemény habját és 5 tojás súlyú lisztet könnyedén hozzákeverjük. Vajjal kikent, és liszttel kiszórt tepsibe tesszük a masszát, darabosra tört cukros dióval (mandulával) beszórjuk, és közép-meleg sütőben szép pirosra sütjük. Amikor megsült, fánkvágóval félhold alakú kifliket vágunk belőle.

 

Szív-lélek-muzsika (Jótékonysági est)

Izgatott hölgyek, urak és gyermekek szaporázták a lépteiket a Gaál Imre galéria felé. A sietség oka, hogy megint különleges csemegét ígértek a rendezők: Dupont márkiné szalonjában, március 18-án a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény jótékonysági estjét tartották.


Igen, Párizsba érkeztünk, oda, ahol a márkiné szalonjában Chopin koncertezik, ahol nemcsak koncertet kapunk, hanem teljes színházi előadást! Itt van Clara Wieck, Alexander Dupont, Chopin és barátja, ahol még Schumann muzsikáját is megidézik. A zenés prózai műben ötletesen alakítottak, szinte lubickoltak szerepeikben a közreműködők. Dicséret illeti a mű szerzőjét, rendezőjét, Szabó Erikát, és az est zenei közreműködőit: Balásházi Bálint - aki megálmodta ezt az estét - zongorajátékával elkápráztatta a közönséget, Csóka Gabriella – fuvola, Pável Edit – hegedű, Barlay András – ének hallhattuk, a prózai szerepekben Barlai Szabó Endrét, D. Udvary Ildikót és Rózsvölgyi Ildikót csodálhattuk. A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást már március 27-én megismételték a Lajtha László AMI Máté János termében. Aki eljött, jól érezte magát, aki otthon maradt, fájhat a szíve, sokat mulasztott.
I. R. 

 

Karácsonyi koncert a Gaál Imre Galériában

A Canto Armonico kamarakórus karácsonyi hangversenyét a Gaál Galériában tartotta. Nagy öröm volt, hogy a terem zsúfolásig megtelt. Az estén közreműködött a Lajtha László AMI vonós kamarazenekara és a József Attila Általános iskola Vivace kórusa. Karnagyok: Balásházi Bálint és Rózsavölgyi Ildikó.

Először a zenekar előadásában két mű hangzott el, majd a Vivace kamarakórus lépett a pódiumra. Fuvolán közreműködött Bánó Boglárka, Kalocsa Lilla, hegedűn Kutsa Nikolett és Veér Annamária tanulók. A gyerekek után a felnőttek, a Canto Armonico kamarakórus énekelt. A koncerten reneszánsz, romantikus és kortárs szerzők műveit szólaltatták meg a fellépők.
Ezután magyar karácsonyi népi dallamokat adott elő egy különleges összeállítású trió: Biri ingrid bőgőn, Nick Brigitta brácsán és Bella Péter tekerőlanton. Ismét a Canto Armonico kamarakórus következett, szólót énekelt Barlay András, majd a vonós kamarazenekar kíséretével a kórusok a közönséggel együtt énekelték a Csendes éjt. Csodálatos este volt, mind a hallgatóság, mind a fellépők számára.
I.R.

 

50 éves a Kovács-módszer

A Kovács-módszer ötven éves fennállásának alkalmából a Kovács-Módszer Egyesület megrendezte ünnepi konferenciáját 2009. október 17-én a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében. Csóka Gabriella, az intézet igazgatója, aki egyben az Egyesület alelnöke is, díjtalanul biztosította a helyiségeket. A helyszín számunkra külön is nevezetes, mivel ez az iskola adott otthont a Kovács-módszer zeneiskolai kutatásainak, melyeket dr. Pásztor Zsuzsa zenetanár, egyetemi oktató, az Egyesület jelenlegi elnöke vezetett 1972-től több mint húsz éven át.
A konferencia résztvevői a Kovács-Módszer Egyesület tagjai voltak, továbbá a Kovács-módszert tanító tanárok, valamint a Kovács-módszert tanuló egyetemi hallgatók az ELTÉ-ről és a Zeneakadémiáról, együttesen mintegy nyolcvan ember szerte az országból.
A védnökök 
Kodály Zoltánné, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere.
A konferencia programja lényegesen eltért minden más konferencia műsorától. Rendhagyó módon egy negyvenöt perces, frissítő, léggömbös mozgásfoglalkozással kezdtük a napot, melybe minden résztvevő nagy örömmel kapcsolódott be. Az előadások között is többször tartottunk rövid mozgáspihenőt, így meg tudtuk előzni a konferenciákon gyakori szellemi kifáradást.

 

 

Pünkösdi Hangverseny

Nagysikerű pünkösdi koncertet tartott május 28-án este a Gaál Imre Galériában (Bp. XX. Kossuth Lajos u. 39.) a Canto Armonico kamarakórus. Rózsavölgyi Ildikó és Balásházi Bálint karnagyok által irányított együttes tartalmas, szép programmal segítette az ünnepi ráhangolódást. Az estet Bella Péter tekerőlantos és a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vonószenekarának játéka tette teljessé.

 

40 éves a Zeneiskola

Jubileumi Hangverseny 2008. november 15-én 18 órakor a Csiliben A műsorban fellépnek mindazok, akiket kellemes emlékek kötnek iskolánkhoz. A rendezvény fővédnöke: Szabados Ákos Pesterzsébet Polgármestere.

 

Pedagógusnapi ünnepség (2008)

Pesterzsébeten a PEDAGÓGUSNAP megünneplésére hagyományosan, június első hetében került sor. 2008. június 5-én 15.00 órakor a Csili Művelődési Központ Bubik István Színházterme megtelt ünneplő pedagógusokkal, közalkalmazottakkal. A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tekerőlanttal kiegészített vonószenekara adta elő a nyitó számot, majd a műsorvezető Ecsedi-Nagy Andrea köszöntötte a megjelenteket, és felkérte Szabados Ákos, polgármester urat köszöntője megtartására. Polgármester úr röviden értékelte az elmúlt tanévet, és megköszönte mindenkinek a munkáját.
Ezt követően a kitüntető címek átadására került sor. A "Pesterzsébet Kiváló közalkalmazottja" kitüntető címet az a négy személy kaphatja meg, akik folyamatosan kiemelkedő munkát végeznek az intézményekben. Tamás Jánosné a "Zöld Ovi" Óvoda óvodapedagógusa, Turlschné Erős Edit a Tátra Téri Általános Iskola tanítóigazgató-helyettese, Zsarnóczki Gyula a Csili Művelődési Központ technikusa és Zsinné Gách Ágnes a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Logopédiai Intézet tanára és gyermekvédelmi felelőse vehette át a legmagasabb helyi kitüntetést Szabados Ákos polgármester úrtól. 
A Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fuvolazenekara néhány rövid száma után polgármester úr "Az Év Közalkalmazottja" kitüntető címet adta át annak a nyolc személynek, akik az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végeztek intézményeinkben: Csohányné Csík Erika, a Nevelési Tanácsadó fejlesztő pedagógusa, Csóka Gabriella, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, Horváth Gabriella, a Gézengúz Óvoda óvodavezetője, Főzőné Kovács Klára a Gróf Széchenyi István Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium tanára, Kronovetter József a Hajós Alfréd Általános Iskola karbantartója, Nemzetesné Kapás Erzsébet a Gyöngyszem Óvoda óvodapedagógusa,  Pál Tiborné a Stromfeld Aurél Általános Iskola tanítója és Varga Ibolya a Kerekerdő Óvoda óvodapedagógusa.
Valamennyi kitüntetett munkásságát megismerhettük a műsorvezető rövid ismertetőjéből.
Ezt követően került sor az ünnepség egyik legmeghatóbb jelenetére, amikor Melis Gábor Szabó Lőrinc: Ima  a gyermekekért című versét két volt tanára, Fehér Lászlóné Ferencz Julika néni, és Krasznai Györgyné Kató néni kezét fogva adta elő.
Hagyománya van már annak is ezeken az ünnepségeken, hogy a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke "Az év német nyelvet tanító pedagógusa Pesterzsébeten" kitüntetést adja át az arra érdemesnek tartott pedagógusnak. 2008-ban ezt a címet Dr. Fekete Károlyné elnök asszony Lászlóné Ammer Klárának, a Baross Ovi Kindergarten - Baross Óvoda óvodapedagógusának adta át. A 2007/2008-as tanévben végzett kimagasló teljesítményéért dicsérő oklevélben részesítette a Német Kisebbségi Önkormányzat  Vágóné Kovács Mártát, a József Attila Általános Iskola némettanárát.
A közalkalmazottak többsége szakszervezeti tag, ezért a Pedagógus Szakszervezet kitüntetéseit is ezen az ünnepségen kapják meg az arra érdemesek. Az idén négyen részesültek elismerésben. Az Eötvös József Emlékérem arany fokozatát Schlotter Gyula, a Lázár Vilmos Általános Iskola igazgatója és Szőnyi Katalin, a József Attila Általános Iskola tanára vehette át, míg az Eötvös József Emlékérem bronz fokozatát Koltai Valéria és Rimek Ilona, a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium dolgozóinak adta át Halasi Márta kerületi elnök.
A Pedagógus Szolgálati Emlékérmet azok a pedagógusok vehetik át, akik legalább 25 évet a pályán töltöttek és az idén nyugdíjba vonulnak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium emléklapját és érmét Komoróczy László alpolgármester adta át Bodorné Juhász Máriának és Godáné Szalay Editnek, a Gróf Széchenyi István Általános Iskola Szakiskola és Gimnázium tanárainak, Gruits Lászlónénak és Molnárné Zsebe Sárának, a Hajós Alfréd Általános Iskola tanítóinak, Schlotter Gyulának, Lázár Vilmos Általános Iskola igazgatójának, Szűcs Teréznek, a Lázár Vilmos Általános Iskola igazgató-helyettesének, Morvay Erzsébetnek és Dr. Thomann Mártonnénak, a Tátra Téri Általános Iskola tanárainak.
2008-ban először került sor Arany Katedra Emlékplakett átadására. Ezt a kitüntető címet is az Oktatási és Kulturális Miniszter adományozza azoknak a pedagógusoknak, akik életútjukkal kiérdemlik azt. Fehér Lászlóné, az Ady Endre Általános Iskola egykori tanítója, és dr. Szászné Pátkai Györgyi a Polgármesteri Hivatal protokollreferense, - aki korábban hosszú évekig pedagógusként dolgozott, és a mai napig segíti az ágazat tevékenységét - Szabados Ákos polgármestertől vette át a dr. Hiller István miniszter úr által adományozott emlékérmet és oklevelet.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ebben az évben adott át első alkalommal Teleki Blanka díjat azoknak a pedagógusoknak, akik kiemelkedő munkát végeznek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és tanulók nevelésében, oktatásában. A díjat az ország 100 pedagógusa vehette át, közöttük Pesterzsébetről ketten: Kozel Tiborné, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Logopédiai Intézet tanára, és Vincze Erzsébet, a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanára. Virágcsokorral köszöntötte őket  Szabados Ákos polgármester úr.
Csere László színművész, Karinthy: Magyarázom a bizonyítványom című prózája után a Hűségjutalmak átadása következett. Somogyi Péter, az Oktatási és Média Bizottság elnöke 40 éves munkásságát 2, 35 éves tevékenységét 11,  30 éves hűségét 8 dolgoznak köszönte meg a díszoklevéllel. Marton  Sándorné, a Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke a 20 éves tevékenységükért 19 közalkalmazottnak nyújtotta át az oklevelet.
Csere László örökzöld dallamokból összeállított műsorra köszöntötte  a  kitüntetetteket. Végül a Színes diplomák átadására került sor.
Szabados Ákos polgármester úr és Komoróczy László alpolgármester úr összesen 20 idős óvodapedagógus, tanító illetve tanár számára nyújtotta át Pesterzsébet Önkormányzatának elismerő oklevelét és ajándékkosarát. Aranyoklevelet vehettek át, mivel diplomájukat 50 éve kapták meg: Cseh Lajosné tanító, Fehér Lászlóné tanító, Fridrich Lászlóné óvónő, Hajdú Istvánné tanár, Kovács Zsófia tanár, Kovásznai Jánosné tanító, Krasznai Györgyné tanár, Kulcsár Jánosné tanító, Maczó Lászlóné tanító, Maróti Józsefné tanító, Miklós Gyuláné, Dr. Boda Edit Piroska tanár, Szabó Huba Árpádné óvónő, Szombatfalvi Istvánné óvónő, Varga Jánosné tanító, Zsigmond Endre művésztanár, grafikus. 60 éve diplomázott két tanár, Bencze István díszpolgár és Pálvölgyi Sándorné, ezért ők  Gyémántoklevelet kaptak. Czirják Endréné tanító a Vasoklevelet vehette át, mert diplomáját 65 éve szerezte meg. Elekes Jenőné tanár és Fosztó Istvánné tanító, a legidősebb jutalmazottak, hiszen már 70 éve diplomáztak, ezért ők Rubintoklevelet vehettek át.
Az ünnepség hivatalos részének befejezését követően a Pesterzsébeti Városi Vegyeskar koncertjét hallgatta meg a közönség, majd állófogadáson látta vendégül Önkormányzatunk a meghívottakat.

(2008.06.20.)

 

Háry János a Pacsirta utcai könyvtárban!

2007-ben Kodály Zoltánra emlékezünk. Születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából számos koncert, zenetörténeti találkozó zajlik hazánkban. A mi könyvtárunk is részesévé kívánt lenni ennek a megemlékezésnek. Kodály kiváló pedagógus volt, s felismerte a gyermekkori fogékonyságban rejlő erőt. Ezért gondoltunk elsősorban a kicsikre és a nagyobbacskákra, amikor kisiskolásokat és óvodásokat hívtunk a könyvtárunkba.
2007. március 21-én Pável Edit hegedűművész és Balásházi Bálint zenetanárok tartottak rendhagyó zenei órát az intézményünkben a Háry János című daljátékról. A Stromfeld Aurél Általános Iskola 4.a. és 4.c. osztályosai élvezhették az élőzenével is kísért zenehallgatást. Megfigyeltünk zenekari részleteket CD-ről, ám a legemlékezetesebbek a tanárok éneke, hegedű- és zongorajátéka voltak.
A sok humorral és szeretettel továbbadott ismeretek a zeneköltő életútjáról, a személyes emlékekről és a műhöz kapcsolódó értelmezésről szóltak. S nem maradhatott el a közös éneklés sem, mely a hangszerek kíséretével még színesebbé tette a találkozást.
Köszönjük a zenetanároknak és a gyerekeket kísérő tanítóknak a szép szándékot!

(2007.03.30.)

 

Eseménynaptár

2017. december
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Támogatónk

A MusicMall hangszerek és hangszerkiegészítők webáruháza, iskolánk kiemelt partnere. Növendékeink számára kiemelt kedvezményeket biztosítanak, melyet egy egyszerű regisztráció után azonnal igénybe vehetnek. Kattints ide a regisztrációhoz:

http://musicmall.hu/prestashop/login?back=my-account

A webáruház folyamatosan bővülő kínálatában minden megtalálható, ami a zenetanuláshoz szükséges. Forduljon bizalommal az áruház vevőszolgálatához az alábbi elérhetőségeken:
www.musicmall.hu
info@musicmall.hu
+36-30-823-88-72

 

Alapítványi támogatás

Máté János Zene- és Művészeti Alapítvány

Kérjük támogassa iskolánkat adója 1%-val.

Rendelkető nyilatkozat PDF formátumban letölthető itt.

Bankszámlaszám:
11720001-20206363-00000000

 

Facebook

 

Iskolánk fenntartója

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
 

Partnereink

Oktatási HivatalMZMSZPesterzsébet ÖnkormányzataCsili Művelődési Központ
 
Copyright © 2015 - Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola
Oldalaink összeállításakor arra törekedtünk, hogy az érdeklődők - ezen belül is elsősorban jelenlegi és jövendő diákjaink, szüleik, pedagógusaink - számára minél teljesebb képet adjunk iskolánk életéről, eleget téve egyben tájékoztatási kötelezettségeinknek is. Oldalainkra mutató linkeket szívesen fogadunk és kölcsönösségi alapon magunk is elhelyezünk ilyeneket!